Al preguntar-li sobre el seu treball Fred Astaire solia respondre: «Simplement, balle». Potser la figura de l'actor i cantant, a més de ballarí i coreògraf no siga la més indicada, per part dels més puristes, per a iniciar un article sobre la importància de la dansa. No obstant això, Astaire va ser, i això no podem negar-ho, un dels què més va popularitzar aquesta disciplina artística gràcies al sèptim art, al cinema. No cal oblidar que sense l'espectador qualsevol pràctica artística no tindria un cert sentit.

«Simplement, balle». Hi ha alguna cosa més quan parlem o reflexionem sobre la dansa i el ball? Ballar és un tret definitori del ser humà, és un fet i acció que ens caracteritza, si bé no tots posseïxen la destresa, coordinació i sensibilitat per a fer-ho com alguns dels participants en una d'eixes iniciatives que són ja imprescindibles dins del calendari cultural castellonenc com és la Cita amb la Dansa de Benicàssim, projecte que, igual que Fred Astaire —salvant les distàncies, clar està—, visibilitza l'art de la dansa, acostant-ho a la ciutadania en un paratge singular com és l'amfiteatre Pepe Falomir, situat en la platja Torre Sant Vicent de la localitat costanera.

El 17 de juliol, a partir de les 23.00 hores, tindrà lloc la 21a edició d'aquest esdeveniment que una vegada més compta amb el suport de la Diputació de Castelló, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Benicàssim i la Generalitat Valenciana, i que es manté com una plataforma exclusiva perquè jóvens ballarins i coreògrafs puguen aportar el millor de la seua producció i així fer que la dansa clàssica, contemporània, espanyola, flamenc i de fusió tornen a trobar-se davant d'un públic nombrós i entusiasta.

Gabriella Foschi, alma mater d'aquest projecte, no s'oblida de recordar que de forma paral·lela s'està desenrotllant en l'IES Violant de Casalduch de Benicàssim —en col·laboració amb l'associació Terpsícore— el 14é Taller Fragments d'Obres Mestres del segle XX i XXI, a càrrec d'Alejandro Cerrudo i amb l'assistència de la incombustible Patsy Kuppe-Matt, així com el sèptim taller de nova creació, al capdavant del qual es troba Jon López García, i el sext taller d'introducció a la dansa per a alumnes d'ensenyança mitjana, dirigit per Lucía Nevado i Javier Polonio, del Conservatori Superior de Dansa María d'Ávila (CSDMA), i amb la coordinació de Mercedes Pacheco, Leire Amonarriz i Elena Llopis.

LA VETLADA

La nit del 17 de juliol, sobre l'escenari articulat per a l'ocasió, es representarà un total de 21 peces de dansa de diferents estils i en el que participaran ballarins de companyies com el Jove Ballet Impulsa, Conservatori Professional de Dansa de València, Jove Companyia Kobulu Home, Institut del Teatre de Barcelona, Hartel Danse Group, Artemis Studio, La Companyia, Real Conservatori Professional de Dansa Mariemma, Jove Companyia Gerard Collins, Espai Dansa Osca, CaraBdanza o de l'Opera Ballet Vlaanderen, entre altres. El públic podrà disfrutar de coreografies d'alguns dels mestres més rellevants de la passada centúria i actuals, com Marius Petipa, Rafa Darder, Antonio Pérez, Austin Hartel, África Hernández, Mónica Cervantes, Jean Emile

Tots ells, simplement ballaran, oferint-nos, com ja ens té acostumats esta cita, un espectacle únic on el cos es fusiona amb el ritme de la música, on el moviment es transforma en gest i actitud, on la passió i la bellesa ens permeten sentir.