+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 
 

Benlloch, centre de la cançó valenciana

 

E. Gras
12/06/2016

“Si destacaria alguna cosa del Feslloch, després de 10 anys, és el grau de respecte, convivència i germanor que es respira durant els tres dies de festival”, afirma Eugeni Trilles, un dels membres de l’Associació Pitxurrull, que juntament amb l’Escola Valenciana (a més de Reviscola) i l’Ajuntament de Benlloch organitzen aquest festival que des del seus inicis va tindre molt clar que “era una oportunitat per potenciar la cultura i la llengua valenciana en el nostre territori, mitjançant la música. Que aquesta era un vehicle òptim per fer arribar dita cultura a gran part del jovent de Benlloch i de les comarques de Castelló”.

Del 7 al 9 de juliol es celebrarà aquesta cita que ha aconseguit que “Benlloch estiga en un lloc privilegiat dins del mapa cultural valencià”, com bé assenyala Trilles. Fermín Muguruza, Train to Roots i Aspencat seran alguns dels atractius d’aquesta edició que es preveu ja històrica i que ve a confirmar l’encert de l’Ajuntament de la localitat per a dinamitzar econòmica i socialment el poble. En paraules de Voro Golfe, coordinador de la Gira d’Escola Valenciana, “referir-se al Feslloch és parlar d’un ajuntament que, fa una dècada, va encarar amb coratge el projecte de crear un festival que, sí bé ara s’ha consolidat, en el seu moment era un risc, una incògnita”. L’Escola Valenciana va decidir formar part d’aquest projecte “convençut de la seua viabilitat i decidit a plasmar, en un projecte molt concret, alguns dels objectius inherents a l’entitat, com és la promoció del valencià en la gent jove i en un context diferent al de l’àmbit educatiu”.

COLABORACIÓ

Voro Golfe destaca la unió del consistori belloquí i l’Escola, una unió que “evidencia la coincidència d’objectius d’ambdues entitats (i d’altres col·lectius implicats en el festival) i la voluntat de treballar junts per la nostra llengua i de donar suport als nostres músics”.

DIFUSIÓ

“Amb el Feslloch ens hem convertit en un municipi referencial de tot el país, de ciutats i de pobles, i és així perquè a Benlloch ens ho hem currat i no perquè encara es conserven certes tradicions ni tinguem un patrimoni natural o històric més o menys apreciat”, assegura Xavi Ginés, agent de desenvolupament local de l’Ajuntament de Benlloch.

Treball, esforç i complicitat, són, sens dubte, alguna de les claus de l’èxit d’aquest certamen. “Hem intentat des del principi i tenint en compte les nostres limitacions (som el germà menut del grup) sumar amb el nostre treball, esforç, ganes i il·lusió per aconseguir l’objectiu que el Feslloch siga un referent dins del panorama cultural del País Valencià”, incideix Eugeni Trilles, opinió que també comparteix Ginés, que afegeix que “ara diria que el poble en conjunt se sent identificat amb el festival i per tant amb la cultura, la terra, la igualtat... Això em fa especial il·lusió”.

Benlloch s’ha convertit en un centre neuràlgic de la cançó en valencià, en un punt de trobada i un racó que aposta de forma decidida per fomentar la nostra cultura. Tot això gràcies a la música, aquesta cosa necessària que ens fa més humans. H