El 28 de maig de 1994 s’estrenava a la Maestranza de Sevilla la versió que el ballarí i coreògraf Víctor Ullate va realitzar sobre aquest exquisit ballet simfònic de Manuel de Falla anomenat El amor brujo. Més de vint anys després, i en un punt molt més proper de la nostra geografia, la peça que Ullate va concebre enlluernarà de nou, si bé s’ha permès el luxe de realitzar alguns canvis (en realitat, Víctor Ullate va tindre que hipotecar gran part de seus béns per portar novament a l’escenari aquest espectacle, com ell mateix va explicar en una entrevista ara fa dos anys, quan Estrella Morente fou la gran protagonista de l’espectacle).

El proper diumenge, 16 d’octubre, l’Auditori de la Vall d’Uixó vestirà les seues millors gales i es traslladarà a terres del sud, a aquesta Andalusia mística que Falla va captar com pocs, i ho farà de la mà d’un dels grans de la dansa , una veritable estrella com Ullate que porta més de 25 anys al més alt nivell amb la seua companyia de ballet.

Amb escenografia i vestuari nou, aquesta revisió busca donar-li més protagonisme a la llum —aquest foc fatu, ignis fatuus—, present en tota la trama. Així mateix, es durà a terme una aposta musical una mica extrema, amb la inclusió del grup de dark ambiance In Slaughter Natives, que completarà els efectes musicals creats per Luis Delgado en la versió original i que permeten conduir l’espectador per una travessia entre la vida i la mort, un viatge cap al més enllà.

ESSÈNCIA GITANA // L’obra de Manuel de Falla té un marcat caràcter andalús i aprofundeix en l’esperit gitano, apropant a l’amor en la seua forma més primitiva i essencial. I és que El amor brujo narra la història de Candela, una noia gitana l’amor de la qual per Carmelo es veu truncat per l’espectre del seu antic amant. És aquesta, per tant, una història d’amor i de passió, de llàgrimes i desconsol, de bruixeria i seducció, de mort i, sobre tot, de dansa.

La història ens diu que la primera obra que el compositor gadità va escriure al seu retorn a Espanya després d’una estada de set anys a París va ser aquest ballet, compost en el moment en què estava acabant Noches en los jardines de España.

Se sap, o millor dit, s’explica, que l’incentiu per crear aquesta obra va sorgir de Pastora Imperio, una cantant i ballarina que desitjava una peça en la qual pogués expressar-se en les dues especialitats. Ella es va dirigir a Falla i al dramaturg Gregorio Martínez Sierra. Tots dos es van interessar en el projecte, fins al punt que el segon d’ells, Martínez Sierra, va proporcionar l’escenari ideal per dur-la a terme basat en les cançons folklòriques i llegendes gitanes que la mare de l’artista va explicar al mateix Falla.

Burnett James, biògraf del compositor, va escriure sobre la inspiració rebuda, dient: «La música va sorgir de les arrels i de les cançons i de les danses dels gitanos andalusos i porta en ella la major part del temps una qualitat estranyament primitiva; o més aviat, un tipus de elementalismo emocional i espiritual contingut dins d’un envàs tècnic i estilístic altament sofisticat. Hi ha també un gust oriental freqüent, que no ha de sorprendre en vista dels molts aspectes del flamenc que se sap i es reconeix que deriven del que oriental... Falla va comprendre, tot i que encara no havia estat allà, les diferències significatives entre Andalusia i la Andalusia gitana i va compondre d’acord amb això».

La coreografia d’Ullate conté moments de gran bellesa. No hi ha més que gaudir de fragments com Danza ritual del fuego, Canción del fuego fatuo y Danza del terror. Així mateix, cal destacar que en la versió que es representarà a la Vall d’Uixó s’inclouen tres cançons populars escrites per Falla. Es tracta de Nana, Polo i Asturiana, a més d’una variació de Paco de Lucía per a José, l’etern amant.

Ara per ara, igual que fa gairebé tres dècades, el Víctor Ullate Ballet és una garantia per al públic d’emoció, bellesa, qualitat, de pura dansa.

Recordin, el 16 d’octubre, a les 19.00 hores, cita obligada per als amants de l’art del cos en moviment, del ritme i de la passió. L’Auditori de la Vall d’Uixó espera un ple absolut.