Un espectacle de dansa que parla del cos com a vehicle d’expressió de sentiments i valors positius que tenim arrelats en el nostre interior i que potser desconeixem. Aquesta seria la definició perfecta d’El cant del cos, l’última producció del Ballet de la Generalitat —depenent de l’Institut Valencià de Cultura—, que té una clara vocació didàctica per la seua temàtica: la necessitat que té el cos de expressar-se en la etapa de l’adolescència.

Dissabte que ve, 6 de maig, al Teatre Principal de Castelló acollirà aquesta representació que ha estat creada pel Ballet de la Generalitat per Amaury Lebrun, coreògraf francès establert a Espanya, que després d’una llarga carrera com a intèrpret en companyies de prestigi com la Companyia Nacional de Dansa, sota la direcció de Nacho Duato, desenvolupa la seua tasca creativa en el camp de la dansa contemporània.

L’ORIGEN

«Cap mortal pot guardar un secret. Si els seus llavis estan silenciosos, parla amb la punta dels dits». Aquesta cita de Sigmund Freud és, com bé assenyala Lebrun, el punt de partida de la present obra que intenta respondre a preguntes com: Què secrets ens revela el cos? Què podem transmetre i endevinar amb un simple centelleig d’ulls? A través d’aquesta obra, sabrem apreciar, en paraules del coreògraf i director de l’espectacle, que «el cos balla i canta».

Després de formar part de la activitats didàctiques de l’IVC, apropant aquesta proposta a diferents instituts de Secundària de la Comunitat, i després de l’èxit rebut durant la seua representació a final del mes de març al Teatre Rialto de València, així com la seua presència a principis de abril al festival Dansa València, que va portar a la capital del Túria el millor de la dansa contemporània espanyola, amb una important presència de companyies valencianes i nombroses estrenes dins la seua programació, el Ballet de la Generalitat va decidir fer una gira amb aquest muntatge que els portarà fins al 4 de juny a 14 poblacions valencianes en les que realitzarà un total de 20 representacions. La gira va començar a Catarroja i ja ha visitat Mislata, Alboraia, Llíria, Sollana i el proper dia 6 Castelló, per viatjar després a Alacant (Teatre Arniches), la Pobla de Vallbona, Benifaió, Benetússer, Petrer, el Campello i Benimodo.

Estela Carbonell, Julia Cambra, Laura Caurín, Esaúl Llopis, Yester Mulens i Elizabeth Taberner són els ballarins que donen vida a la coreografia d’Amaury Lebrun i la música original composta per Ismael Berdei, són els ballarins que, segur, ens faran gaudir.