Un enfrontament sense cop de punys, sense ferits. Un enfrontament sa, molt sa, i divertit, que té la paraula com a gran protagonista. Això és el que va proposar ja l’Institut Valencià de Cultura (IVC) amb el seu Torneig de Dramatúrgia Valenciana que ara torna a enfrontar a vuit «pesos pesants» de l’escriptura teatral del nostre territori i que arriba a la seua quarta edició.

Des del passat 8 de gener, i fins al 29, alguns dels millors dramaturgs valencians s’enfronten en aquesta singular iniciativa que va presentar el director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC Roberto García, al costat de la coordinadora de la «competició», Jéssica Martínez, i la mestra de cerimònies Pilu Fontán. Entre els escriptors que participen destaquen les castellonenques Lucía Sáez i Begoña Tena, que enguany formen part de l’elenc juntament amb Gemma Miralles, Joan Nave, Gabi Ochoa, María Cárdenas, Pasqual Alapont i Borja López Collado.

La dramaturga Gemma Miralles (La Pelailla d’Alcoi) i el dramaturg Joan Nave (El Garroferet de Benissa), tots dos d’Alacant, van ser els primers en pujar al «ring» del Teatre Arniches —el passat dimecres, 8 de gener— en aquesta emocionant i divertida activitat nascuda dins del Festival Temporada Alta de Girona fa set anys, de la mà de l’autor teatral Jordi Casanovas, i que en 2016 i 2017 va organitzar a València Creador.es. Amb aquesta iniciativa, es pretén visibilitzar el treball d’aquests dramaturgs i arribar a nous públics.

COM FUNCIONA?

Durant el torneig, els vuit participants s’enfronten per parelles, mitjançant dos textos d’entre 20 i 30 minuts llegits per dos actors o actrius professionals en un ring de boxa. El públic és l’encarregat de votar l’obra vencedora d’un torneig amb quarts de final, semifinals i una gran final que se celebrarà a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Els quarts de final, com ja hem assenyalat, van començar en Alacant el dia 8. A Castelló se celebraran demà dilluns, 13 de gener, al Teatre Principal, en el qual es confrontaran els textos de les dues autores castellonenques que participen: Lucía Sáez i Begoña Tena. Per la seua banda, els quatre autors valencians, Gabi Ochoa, María Cárdenas, Pasqual Alapont i Borja López Collado es veuran les cares en quarts de final els dies 15 i 16 de gener a la Sala Matilde Salvador. Les semifinals es disputaran a La Nau els dies 21 i 23 de gener, i la gran final serà el 29 de gener al mateix teatre.

Les dos autores de Castelló són referents absoluts de l’escena contemporània valenciana. Sáez, des del seu treball com a part fonamental de La Subterránea —recordem que la seua obra Maldito otoño va estar nominada als prestigiosos Premis Max—, i Tena com a una de les autores que en els últims anys ha aconseguit reconeixements tan importants com ara els Premis de les Arts Escèniques Valencianes o el Premi de la Crítica Valenciana gràcies a la seua obra TórtolaTórtola —text creat dins del primer Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramataria Josep Lluís Sirera—, que precisament podrem gaudir al Teatre Principal de Castelló el 30 de gener sota la direcció de Rafael Calatayud. Quina de les dues guanyarà? Ho sabrem aquest 13 de gener, a partir de les 19.00 hores.

VISIBILITZACIÓ

Roberto García, director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC, afirma que aquesta activitat, «que barreja emoció, humor, tensió i passió», és «una eina perfecta per a visibilitzar la dramatúrgia viva valenciana entre un públic més ampli». A més, les dramaturgues i dramaturgs conformen un grup «paritari, intergeneracional i vertebrador» pel fet d’haver-hi autors de tot el territori.

D’altra banda Jéssica Martínez, coordinadora del Torneig, assenyala el punt lúdic de la trobada: «És una ocasió excel·lent per a reivindicar la sana competència entre els autors». A més, recorda que el guanyador competirà en la gran final del Torneig al Festival Temporada Alta de Girona. Una oportunitat per a fer un teatre més actiu i atractiu.