Quan el dramaturg A. R. Gurney va començar a crear Love letters, explica Lindsay Champion, tenia la intenció d’escriure un llibre. «Vaig pensar: estic fart del teatre», va dir Gurney en una entrevista. «Li vaig enviar el manuscrit a The New Yorker, però m’ho van tornar immediatament dient: ‘Nosaltres no publiquem teatre’». Així que, seguint el consell de la revista, Gurney va decidir intentar «re-escriure-ho com una obra de teatre per a dues persones en què dos actors es llegien un seguit de cartes mútuament», en paraules de Champion.

El que difícilment podria imaginar A. R. Gurney és que aquesta petita obra que explicava la relació per correspondència de Melissa Gardner i el seu amic d’infància i posterior amor, Andrew Makepeace Ladd III, al llarg de 50 anys, es convertiria en finalista dels Premis Pulitzer i en el major èxit de la seua carrera. «I és que Love letters és, trenta anys després de la seua escriptura, un autèntic clàssic modern que segueix sent representat avui dia en teatres de tot el món», com assegura la periodista nord-americana a la revista Broadway.

Va ser John Tillinger qui es va enamorar finalment de l’obra i va voler dirigir-la al New Haven Theater Company de Connecticut. «És teatre en el seu estat més simple: la paraula parlada», va declarar. Això sí, la seua visió per a la producció incloïa dues regles: «Els actors no han de mirar-se... i no han de memoritzar el text, han de llegir cada carta».

Love letters es va estrenar de manera oficial el 1988Love letters, protagonitzada per John Rubinstein, guanyador d’un Tony, com Andrew, i Joanna Gleason, que també acabava de guanyar un Tony pel seu paper a Into the Woods, com Melissa. Després de les excel·lents crítiques rebudes era el moment de tornar a Nova York, amb Kathleen Turner i Rubinstein reprenent el seu paper. I a partir de llavors, han estat nombrosos els actors i actrius que han encarnat a aquests dos personatges: Stockard Channing, Christopher Walken, Christopher Reeve, Jason Robards i Colleen Dewhurst, Charlton Heston i Jean Simmons, Sigourney Weaver i Jeff Daniels, Elizabeth Taylor i James Earl Jones o Samantha Bee i Jason Jones, Alan Alda i Candice Bergen, Mia Farrow, amb Brian Dennehy, Diana Rigg, Stacy Keach, Anjelica Huston, Martin Sheen, Carol Burnett... Fins i tot les actors Ali McGraw i Ryan O’Neal van tornar a trobar quaranta-cinc anys després de rodar Love Story d’A. R. Gurney que dissabte que ve, 17 de febrer, es representarà al Teatre Principal de Castelló de la mà de dos grans de l’escena teatral espanyola com són Julia Gutiérrez Caba i Miguel Rellán.

La senzillesa de Cartas de Amor L’obra, com dèiem, se centra només en dos personatges: Melissa Gardner i Andrew Makepeace Ladd III, que, assegut un al costat de l’altre davant de sengles taules o escriptoris, llegeixen en veu alta les notes, cartes i postals, en què, durant gairebé mig segle, s’expliquen les esperances, ambicions, somnis, decepcions, victòries i fracassos que van tenint al llarg de la seua vida. Tan senzill, i no obstant això, es parla de la vida mateixa, del primer amor, la pèrdua d’oportunitats, la malaltia, la pèrdua de l’amor... És, sens dubte, una obra bellíssima que podrem gaudir amb dos intèrprets que formen part de la història del cinema i del teatre del nostre país.