La cultura, avui dia, pesa menys, importa menys. No obstant això, sense l’art, sense les lletres, la vida seria molt més avorrida. És més, la cultura intenta omplir aquest buit de la nostra existència, la qual cosa significa que la seua vàlua envers l’ésser humà és extraordinària. La literatura és un clar exemple, ja que com va dir una vegada Franz Kafka, “la literatura és sempre una expedició a la veritat”. I aconseguir aquesta veritat, sobre el que som, és el que realment importa.

En aquest afany que tot ésser humà ha tingut i té per deixar una empremta palpable de la seua existència, així com explorar i reflexionar sobre les seues pors, la paraula escrita ha estat sempre una companya fidel, capaç de deixar absort a qualsevol, a més de servir com plataforma de transmissió per llegar tot coneixement. Sense la literatura, per tant, no tindríem testimonis fidedignes --o imaginaris-- de les nostres emocions o alienacions, no seríem capaços de donar curs a la nostra imaginació, fins confondríem la nostra memòria.

Cal no oblidar que la literatura serveix per expressar-nos, i com a sistema o instrument d’expressió, necessita d’un missatge clar. Per aconseguir aquest objectiu, és primordial el bon domini del llenguatge, així com ser capaç de modelar l’estructura d’un text per dotar-lo de personalitat. La bona literatura es diferencia de la “mala” precisament en això, en el gust per l’estil i la cura del llenguatge. I avui en dia són les editorials independents les que estan cuidant aquests aspectes, ja que són devots de la qualitat.

L’any passat, Castelló es va erigir com a epicentre de l’edició independent gràcies a l’ENDEI, una iniciativa que va aconseguir reunir a alguns dels editors més prestigiosos del panorama narratiu actual. Vista la bona acollida del projecte, era d’esperar que aquesta experiència es repetís. Els que estimem la literatura i vivim a Castelló anhelàvem la segona edició d’aquesta trobada, i després d’algun que altre rés a algun que altre déu, vam tenir la satisfacció de comprovar que encara hi ha gent i entitats disposades a oferir un marc de reflexió i formació alternatiu .

Aquesta mateixa setmana es presenta a Madrid l’ENDEI 2016 que se celebrarà a la capital de la Plana del 14 al 17 d’abril. El director d’aquesta cita, el polifacètic i sempre carismàtic Pablo Sebastiá, va ser l’encarregat de donar a conèixer aquesta nova edició al costat de l’editor de Reino de Cordelia, Jesús Egido, i Juan Vicente Centelles, gerent de la llibreria Argot. Per segon any consecutiu, alguns dels segells més rellevants acudiran a la vora del Mediterrani per a entaular converses entre ells sobre el sector, contactar amb altres professionals i “fitxar” nous talents literaris. En aquest sentit, Sebastiá assenyalaba que “a Espanja tenim una veritable efervescència de gent de l’altíssim nivell literari que viu i treballa Bellow the line, a l’altre costat de les grans editorials que copen la majoria de les llibreries. Excel·lents escriptors que se senten lliures i no volen comprometre en exclusivitat amb ningú, perquè prefereixen seguir escrivint el que de veritat els ve de gust. I al mateix temps, hi ha moltes editorials petites, però molt lluitadores, que treballen cada dia llegint manuscrits i descobrint obres i escriptors que, si no fos per aquest circuit de literatura independent al marge de les línies comercials, quedaria en l’anonimat o mai veuria la llum “.

SENSE LLIGAMS // L’ENDEI, en paraules de Sebastiá, és un lloc de confluència, aquest punt de trobada sense lligams que permet posar en contacte a autors i editors amb l’únic objectiu de donar valor a la cultura. I és per això que s’aposta també per celebrar aquestes jornades lluny de les grans capitals i d’altres cites literàries convencionals.

Castelló es convertirà, per tant, en l’epicentre de la cultura nacional durant tres dies. Aquí arribaran editors, escriptors, correctors, il·lustradors, traductors... S’organitzaran activitats adreçades a tots els públics, xerrades sobre la literatura del moment, les tendències, el futur del sector. Així mateix hauran tallers no només d’escriptura, sinó també de com enfrontar-se per exemple a una cita amb un editor; presentacions de títols nous; Speed dating, petites cites entre editors i autors, etc.

Fins a la data són ja 30 les editorials que han confirmat la seva presència al ENDEI 2016 entre les que destacaríem segells de gran rellevància com Alpha Decay, Alrevés, Aristes Martínez, Demipage, Libros del Zorro Rojo, Pre-Textos, Sajalín, Tropo Editors, Turner, Renacimiento, Unaria o Ya lo dijo Casimiro Parker, entre altres. El show no ha fet més que començar.