John Allison és un dels crítics musicals de més prestigi al Regne Unit. Els seus textos apareixen en l’influent diari britànic The Telegraph —més conegut com The Daily Telegraph, fundat el 1855 per Arthur B. Sleigh— i gaudeixen, com podran imaginar, de gran rellevància. Per tal motiu, quan un llegeix que Allison assegurava el 2014 que Peter Oundjian anava a convertir-se «en un dels millors directors del món», no podem obviar aquestes referències en saber que en tot just dos dies, concretament el 17 de gener, aquest canadenc format al Royal College of Music de London i en la Juilliard School de New York dirigirà a la Royal Scottish National Orchestra aquí, a Castelló.

La RSNO tan sols oferirà a Espanya cinc concerts en la gira que emprendrà demà dilluns, un dels quals serà a l’Auditori i Palau de Congressos de la capital de la Plana. Aquesta dada, que potser per molts no tingui cap valor, si que hauria de suscitar el nostre interès i agraïment, ja que no tots els dies es té oportunitat de gaudir d’un conjunt com l’escocès, els orígens del qual es remunten a l’any 1891 i que forma part essencial del patrimoni cultural de les illes.

LA SOLISTA I EL CONCERT // L’actuació d’Oundjian i els més de 70 músics que conformen la RSNO serà, sens dubte, un dels grans al·licients de la temporada hivernal de CulturArts Castelló gràcies, també, a la presència de la pianista Ingrid Fliter. L’argentina, protegida, o millor dit, deixebla, de la gran Marta Argerich, s’ha convertit amb el temps en una pianista de rellevància internacional. Les seues interpretacions sobre part de l’obra de Chopin l’avalen, així com el fet d’haver rebut el prestigiós Gilmore Artist Award l’any 2006 —aquest guardó, que es lliura cada quatre anys compta amb una remuneració de ni més ni menys que 300.000 dòlars, Fliter ha estat fins avui la primera i única dona en guanyar-lo—.

El conjunt escocès iniciarà la seua actuació a Castelló amb la interpretació d’El Preludi a la migdiada d’un faune, un poema simfònic de Claude Debussy inspirat en el poema L’après-midi d’un faune del poeta simbolista Stéphane Mallarmé. És una de les obres més conegudes del seu autor i és considerada una obra crucial en el desenvolupament de l’estètica impressionista.

En segon lloc, Ingrid Fliter serà la protagonista del Concert per a piano nº 1 de Felix Mendelssohn Bartholdy, peça que va compondre entre 1830 i 1831 i que va resultar molt innovador en l’ús de noves tècniques formals i que conté diverses seccions d’improvisació, una de les especialitats de Mendelssohn. I per finalitzar, la Simfonia número 1, de Johannes Brahms, obra a la qual el compositor alemany li va dedicar ni més ni menys que catorze anys.

Composicions del període vuitcentista que de ben segur generaran aplaudiments per part del públic castellonenc.