Dir que Castelló ha sigut i és bressol d’artistes i músics de primer orde no és una favada. D’ací han sorgit creadors inigualables i inclassificables, com bé poguera ser Carles Santos, per citar un exemple clar, encara que noms com els de Manuel Vicent, Joan Francesc Mira, Bernat Artola, Luis Prades, Porcar... engrosan un llistat exclusiu de ments biempensantes, creadors nats, intel·lectuals necessaris. I si Carles Santos és, a hores d’ara, el músic més eclèctic del nostre panorama provincial (i ens atreviríem a assegurar nacional), en Castelló va haver-hi un personatge que va trencar tots els motles haguts i per haver-hi en el món del rock: Juan Morcillo.

Pareix que va ser ahir quan este ànima lliure i salvatge abandonara esta terra, deixant després de de si un llegat extraordinari, perquè sense ell difícil seria entendre el desenrotllament de l’escena pop-rock castellonenc. Sense Juan Morcillo, la música de finals de la dècada dels 70 fins als nostres dies seria una altra, això sens dubte. Com escrivia Cristina García fa poc més d’un any en este mateix diari, Juan Morcillo “va viure intensament. A la seua manera. Sense rendir-se mai. Amb el rock and roll per bandera”. Eixa actitud és la que sempre va caracteritzar Morcillo El Bellaco, “història viva del rock castellonenc, una llegenda del rock perifèric”, com li va definir Eduardo Guillot. Als 64 anys, i després d’una llarga malaltia, va deixar òrfens a molts dels músics de l’escena actual que han begut dels seus ritmes i cançons, algunes d’elles tan mítiques com a ‘Hielo’, ‘Estoy borracho’, ‘Ya no voy a pensar más’, ‘La televisión’, ‘Mi cenicero’, ‘Voy a pedirte matrimonio’, o ‘Mi vida en rosa’, que llançaria a l’èxit a Los Romeos.

La seua biografia, com explicava García, “és extensa”, perquè “va debutar en 1979 com a baixista de Los Auténticos, i ja en els anys 80, com El Bellaco, va començar a gravar discos acompanyat de Los Rítmicos”. Com s’ha pogut comprovar, els seus discos van ser la millor carta de presentació del “seu gran talent compositiu i del rock and roll com a forma de vida”. Los Rítmicos, com tantes altres bandes de l’època, es van separar, encara que poc de temps va passar fins a convertir-se en Los Romeos i, finalment, la seua carrera en solitari, que va estar intenstamente activa fins a complir sis dècades de vida, una efemèride que va voler celebrar amb un nou i, a la fi, últim disc, ‘60 formas de molestar’.

REEDICIÓ // Per a retre homenatge a esta ja mítica figura del rock, el Periódic Mediterráneo oferirà als seus lectors la possibilitat d’aconseguir ‘60 formas de molestar’ a partir del 27 de febrer per tan sols 5,95 euros. Es tracta, com assenyalàvem tan sols unes línies més amunt, de l’últim treball que va publicar Morcillo en vida, l’any 2009. En este àlbum trobem a més de cançons noves algunes revisions de diversos dels seus temes més emblemàtics com ‘Dejaré el tiempo marchar’, ‘Estoy borracho’ o ‘Noche de fuego’. Així mateix, en estes ‘60 formas de molestar’ Morcillo s’atreviria a adaptar tot un clàssic del rock mundial com va ser el ‘Revolution’ de The Beatles, posant-li lletra en castellà. Altres dels temes que apareixen en este emocional disc són ‘Suicídate’, ‘Denise’, ‘Limpia el corazón’, ‘Quiero que estés lejos’, ‘Siempre caminando’, ‘El aristogato’, ‘Noche de fuego’ i ‘Lobos de la noche’.

CONCERT ‘IN MEMORIAM’ // D’altra banda, cal remarcar que la ciutat de Castelló, ciutat que no oblidem li deu molt a l’artista --per la seua projecció a nivell nacional, erigint-se com a ambaixador musical--, ha organitzat per a divendres que ve, 4 de març, a partir de les 23.30 hores, un concert homenatge. Esta cita es durà a terme dins de les festes de la Magdalena, la plaça Major “es tenyirà de rock’n’roll i albergarà un concert com mereix el mític músic castellonenc”, com bé assenyala Juan Carlos ‘Juanki’ Tomás, responsable de La Seta Azul Produccions que és, junt amb Aroa Morcillo i la col·laboració de l’Ajuntament de la capital de la Plana, el dissenyador d’este espectacle en què a través de les cançons de Juan Morcillo distints artistes versionaran alguns dels seus clàssics més memorables.

Així, amb ‘Con M de Morcillo’, es donaran cita Juan Nadie (grup tribut a Morcillo El Bellaco i Los Rítmicos), Los Naúfragos (grup tribut a Los Auténticos), Los Dalton i finalment Los Rítmicos. Tots ells formaran el cartell a què se sumaran diverses sorpreses en forma de col·laboracions especials de nombrosos amics de l’artista.

Castelló també és sinònim de rock’n’roll, perquè és el bressol de Juan Morcillo.