Sembla que aquest mes de març és el mes dels dies mundials de... En aquestes 31 jornades celebrem el Dia Mundial de l’Aigua, el Dia de la Poesia, el Dia de la Felicitat... També el Dia Mundial del Teatre, que se tindrà lloc dimecres que ve, 27 de març; una jornada que s’organitza de forma ininterrompuda des de 1962 i que cada any convida a una figura de talla mundial perquè comparteixi un missatge personal sobre el que significa la cultura i el teatre. El primer a protagonitzar aquest missatge va ser el poeta, dramaturg i cineasta francès Jean Cocteau. A ell li van seguir amb els anys altres il·lustres com Arthur Miller, Laurence Olivier, Dario Fo, Isabelle Huppert...

Castelló ha estat sempre una terra amant del teatre. Des de les companyies de caràcter amateur als diferents escenaris que de llarg a llarg de la província se succeeixen, existeix una programació completa pràcticament els dotze mesos de l’any. A més, comptem amb alguns centres de gran rellevància, com el Teatre Principal de Castelló que, recordem, aquest any celebra el seu 125 aniversari, al mateix temps que ha aparegut per primera vegada com un dels centres més valorats en la Comunitat Valenciana dins de l’Observatori Nacional de Cultura. Així mateix, Vila-real, Benicarló o Benicàssim s’han erigit en localitats en les quals la pràctica teatral està molt present, ja sigui a través de disciplines com el teatre de carrer o amb produccions nacionals i internacionals de gran interès. Tampoc hem d’oblidar-nos de tots els festivals que s’organitzen a les nostres comarques, des del FIT Carrer de Vila-real al Tercera Setmana o el Reclam, per citar alguns dels exemples més importants, als quals es podrien sumar cicles com el Castelló a escena que es duu a terme en la capital de la Plana i que ara, immersos en les festes de la Magdalena, comptarà amb diverses representacions en el Teatre Raval.

MISSATGE D’ENGUANY

Un altre dels escenaris que han acaparat les mirades dels castellonencs ha estat el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló. Des de la seua inauguració, i amb la gestió de Toni Valesa, cada trimestre ofereix una completa programació que no passa inadvertida. És també, el Paranimf, un dels més implicats en la celebració d’aquest Dia Mundial del Teatre. Precisament, han estat ells els que han compartit en el seu web el missatge anual que aquest any és a càrrec del cubà Carlos Celdrán, destacat dramaturg, director teatral i pedagog, convidat per l’Institut Internacional del Teatre (International Theatre Institute ITI).

Celdrán afirma en el seu text que per a ell, el seu país teatral, «el meu i el dels meus actors, és un país teixit per aquells moments on deixem enrere les màscares, la retòrica, la por a ser qui som, i ens agafem de les mans en la foscor». Aquesta foscor de la qual parla és la que es produeix quan un assisteix a un teatre, «un moment per a trobar-te amb l’altre», assegura, «sense cap protecció més que la veritat d’un gest, d’una paraula reveladora». Castelló es una terra de teatre, amant del teatre, creadora de teatre.