Amb la projecció de la pel·lícula The Hunger, de Tony Scott, aquest dimarts, 7 de novembre, a les 22.00 hores, s’iniciarà el cicle Dancing in the Dark Side a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC) dins de l’Espaicinema.

Comissariat per José A. Martínez (Umlaut Dj) el cicle proposa, a través de la projecció de vuit pel·lícules i un curtmetratge, un acostament a la Subcultura Dark, que com afirma Martinez, «sigui possiblement més coneguda pel nom que rep com a corrent alternativa musical, és a dir, Goth o Gòtic», si bé, continua, «tot i estar clarament vinculada a aquesta expressió musical, la transcendeix com gairebé cap altra cultura de música underground ho ha fet».

Com afirma el comissari d’aquesta nova sèrie de projeccions de l’Espaicinema, tot i néixer a finals de la dècada de 1970, els referents culturals d’aquest subgènere «es poden rastrejar fins al Romanticisme del segle XIX: la reflexió sobre la mort, la perduda, la malenconia, el mal, les mitologies religioses o no, l’espiritualitat dels éssers humans més enllà dels deísmos, etc.». Així, es diria que el Dark recull també, si és possible, «elements de tots els moviments filosòfic culturals afins, el prerrafaelisme, el decadentisme, el simbolisme, l’expressionisme, el dada, el surrealisme, el realisme màgic, la nova carn, el posthumanisme...».

Segons comenta Martínez, en els inicis del segle XX moltes d’aquestes expressions estètiques van prendre possessió en el cinema, que ràpidament va crear noves expressions «amb gèneres liminars com el terror, l’horror, la ciència ficció i la fantasia que aniran retroalimentant el bagatge estètic Dark». Tenint en compte això, durant aquestes sessions es presentarà una «petita selecció d’expressions cinematogràfiques de culte que identifiquen temes clau de l’estètica Dark en el seu recorregut: el vampir, la màgia, la música, l’existencialisme, el suïcidi, l’estètica del mal , els límits del cos, de la ment, de la ciència i de la tècnica, i per sobre de tot la poesia, entesa en el seu sentit més ampli».

LES PROJECCIONS

El cicle es completarà amb els títols: The Killing Joke: The Death and Resurrection Show, de Shaun Pettigrew; Der Himmel Über Berlin, de Win Wenders; Control, d’Anton Corbijn; Hardware, de Richard Stanley; Preaching to the Perverted, d’Stuart Urban; The Raven. Nevermore, de Tinieblas González; Estigmas, de Jose Moral y José Luis Martínez y Autosuficientes, de Danny García.