La Comunitat Valenciana ha donat de si en les dues últimes dècades a alguns grans directors d’orquestra, reconeguts tots ells no només a nivell nacional, sinó internacional. Entre ells haig d’esmentar a Ramón Tebar, el benicassut Sergio Alapont i a Roberto Forés. Hi ha més, és clar, com Gustavo Gimeno, director de la Filharmònica de Luxemburg i des de l’any passat 2018 també de la Simfònica de Toronto.

D’aquest singular quartet, voldríem parlar de Roberto Forés. Des de 2012, el valencià és el director musical i artístic de l’Orchestre d’Auvergne, un pas rellevant en la seua trajectòria professional i càrrec que combina dirigint a altres formacions com a batuta convidada, entre les quals podríem destacar l’Orquestra de València, les filharmòniques de Luxemburg, la NHK Symphony Orchestra de Praga i la de Sant Petersburg.

Pare catedràtic del Conservatori Superior de València, germà violoncel·lista... La música sempre ha estat una constant en la seua llar, encara que no la nota o tema predominant, com va afirmar en una entrevista en el moment de ser nomenat director de l’Orchestre d’Auvergne. «Crec que és saludable que això sigui així perquè, almenys en el meu cas, m’ajuda a tenir els peus en la terra, a mantenir el contacte amb la realitat», afirmava. Certament, si alguna cosa defineix a la personalitat de Forés, vist el vist, és, precisament, aquest racionalisme que no és, ni molt menys, signe hermètic del seu talent, ja que posseeix una qualitat excel·lent a l’hora d’obtenir una gran qualitat artística. És a dir, combina a la perfecció la part tècnica i la pràctica en la direcció orquestral.

La seua destresa pot comprovar-se en algun dels enregistraments que ha gravat per al prestigiós segell Warner Classics, i també, és clar, en les actuacions en directe. Precisament, Forés i els membres de l’Orchestre d’Auvergne visitaran la capital de la Plana el 4 d’abril, per a oferir un programa que han titulat Del classicisme fins a l’ocàs de la tonalitat. No vindran sols, perquè el pianista brasiler Jean-Louis Steuerman compartirà l’escenari de la sala simfònica de l’Auditori i Palau de Congressos.

EL CONCERT

Roberto Forés tornarà a un ambient que, imaginem, li portarà grats records, perquè va ser a Castelló on va debutar al capdavant de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana ara fa quatre anys, al març del 2015. En aquella ocasió, va interpretar a Brahms i Beethoven. El dia 4, però, començarà la seua actuació amb una peça de Richard Strauss, Metamorphosen für 23 Solostreicher (Metamorfosi en el nostre idioma), obra que va ser escrita, segons se sap, cap al final de la Segona Guerra Mundial després de l’impacte que va rebre el propi compositor alemany al saber que el Teatre Nacional de Munic, la seua ciutat natal, havia estat destruït durant un bombardeig. Com a curiositat, la composició utilitza com a motiu principal un passatge característic de la «Marxa fúnebre» de la Simfonia Heroica de Beethoven.

Després d’aquesta peça, Forés i l’Orchestre d’Auvergne, interpretaran el Concert per a piano i orquestra núm. 14 en mi bemoll major KV 449 del gran mestre Wolfgang Amadeus Mozart, el primer de la sèrie de concerts madurs que el compositor austríac va escriure i que experts de la talla de Cuthbert Girdlestone i Arthur Hutchings valoren com un dels millors, particularment pel fet que els tres moviments són de la més alta categoria.

Per a finalitzar, la formació francesa s’endinsarà en el món del gran representant del dodecafonisme, amb la Verklärte Nacht (Nit transfigurada), d’Arnold Schönberg, considerada la seua primera obra important. Aquesta peça està inspirada pel poema homònim de Richard Dehmel i per la qual va ser la seua dona, Mathilde von Zemlinsky (la germana del seu professor Alexander von Zemlinsky). Schönberg va compondre aquest complex i apassionat sextet tres setmanes després de conèixer a Mathilde.

Àmpliament reconeguda per la seua qualitat musical i artística, l’Orchestre d’Auvergne segur ens deixa una bona empremta amb Roberto Forés al seu capdavant. Gran concert.