En un poble del sud d’Itàlia, el destí de dues famílies, els Palmisano i els Convertini, queda unit per sempre quan Donata i Francesca, dos joves vídues de guerra, es conjuren contra la maledicció que persegueix els homes del clan dels Palmisano, morts tots en la Primera Guerra Mundial. Els fills d’aquestes dones, Vitantonio i Giovanna, creixeran aliens al gran secret familiar que els uneix.

“La coincidència de les dues guerres mundials i de la guerra civil espanyola en el brevíssim període històric de 1914 a 1945 (30 anys) m’ha portat sovint a interrogar-me sobre les actituds i les responsabilitats individuals en el desenvolupament dels grans conflictes de la humanitat”, afirma Rafel Nadal, autor de ‘La maldición de los Malpisano’ (Destino), obra que es presentarà el proper 13 de maig a Vinaròs.

L’escriptor i periodista es qüestiona sobre el grau d’autonomia de l’individu en la dinàmica col·lectiva d’una guerra, o fins a quin punt l’individu pot actuar de forma autònoma, seguint les seues pròpies pautes morals, fins i tot es pregunta sobre els seus límits i la seua capacitat de decisió en un conflicte bèl·lic. Estant de viatge pel sud d’Itàlia amb Anna, la seua dona, un dia especialment calorós d’agost del 2011 van arribar a Locorotondo, un poble d’origen medieval al magnífic vall d’Itria, a la regió de Pulla. “Com en la pràctica totalitat dels pobles europeus, a la plaça d’aquesta localitat hi havia un doble monument dedicat a les víctimes locals de les dues grans guerres”, explica Nadal, que recorda que “al monòlit dedicat als caiguts en la Primera Guerra Mundial havia vint-i-persones amb un mateix cognom: els Palmisano”. Aquesta circumstància li va suggerir que una sola família “havia pagat un preu desmesurat i cruel en aquest conflicte”. Així, amb el convenciment que allí estava “la prova que sovint el destí arrossega els humans en funció de les seues circumstàncies d’origen, vaig córrer cap a la làpida amb la relació de víctimes de la Segona Guerra Mundial i vaig comprovar que una altra família, els Convertini, havia pagat aquesta vegada el preu més alt: la meitat dels morts portaven aquest cognom”.

LA HISTÒRIA // Poc va trigar Rafel Nadal a imaginar la història. “Els Palmisano, uns pobres camperols de la vall dels trulli, són víctimes d’una maledicció que a la Primera Guerra condemna a morir a tots els homes de la família”, assenyala l’autor, per descobrir-nos un fet clau dins la seua novel·la, que no és altre que, “quan acaben les hostilitats, Donata, la vídua de l’últim Palmisano, ha quedat embarassada”. Així, determinada a fer front a la maledicció, lliura el seu fill a la seua cosina Francesca, vídua del fill gran dels Convertini, una de les famílies més poderoses de la regió de Pulla. “No sap que pocs anys després seran precisament els Convertini els que moriran, víctimes de la Segona Guerra Mundial”, comenta l’autor d’aquesta novel·la que compta amb tots els colors, les olors i els sabors de la Pulla i la vall d’Itria.

UN FRESC D’EUROPA // Rafel Nadal ofereix la possibilitat a lector de submergir-se en la història d’una saga familiar protagonitzada per dones fortíssimes (Donata, Francesca, Giovanna i nonna Angela) i un jove (Vitantonio) que està decidit a reivindicar els seus orígens però no a renunciar a les seues conviccions .

Amb el teló de fons del feixisme i de la guerra, ‘La maldición de los Palmisano’ dibuixa un fresc de l’Europa convulsa del segle XX i narra una doble història d’amor que captiva des de la primera pàgina. Una trama plena de sorpreses. Una novel·la sobre el destí i sobre la força commovedora de l’amor que culmina en les hores dramàtiques que van seguir al bombardeig alemany sobre la ciutat de Bari ia l’explosió d’un vaixell carregat de gas mostassa, la nit del 2 de desembre de 1943. En el marc d’aquest nou escenari bèl·lic, les noves generacions dels Palmisano i els Convertini hauran de traure a la llum el seu veritable caràcter, descobrint la seua història íntima, obrint portes a la seua identitat que fins llavors estaven tancades, veient forçats a enfrontar-se amb el passat al mateix temps que dissenyen el futur que desitgen i lluiten per ell.

Recorden, Rafel Nadal, l’autor de ‘Els mandarins’, ‘Quan érem feliços’ o ‘Quan en dèiem xampany’, el 13 de maig, a les 20.00 hores, a l’Espai Mariola Nos de Vinaròs.