Parlar en una llengua que no és la d’origen, la llengua materna, sempre suposa un repte. Els meus coneixements d’italià són més aviat bàsics. Em defenso, però no podria mantenir una conversa elevada en aquest idioma. Hi ha termes, conceptes o construccions gramaticals que no domino. Temps al temps, és clar. No obstant això, hi ha ocasions en què no disposem d’aquest valuós temps, de manera que un ha de deixar de banda les vergonyes i estar disposat a equivocar-se. I fa molt poc em vaig equivocar, però Sabrina Vitangeli, la meua interlocutora, es va mostrar afable, pacient i vam poder parlar sobre el taller de dansa que està dirigint des del passat 4 de juliol a l’Institut Violant de Casalduch de Benicàssim.

Formada al Balletto di Roma i graduada en l’Acadèmia Nacional de la Dansa, Vitangeli posseeix un currículum extraordinari com a ballarina i també com a professora. Ella ha estat l’escollida pel prestigiós coreògraf Davide Bombana perquè, durant les dues setmanes que dura aquest taller únic, els joves ballarins aprenguin la coreografia del seu Romeu i Julieta, peça que l’italià va crear específicament per al Ballet de Toscana amb la música de Serguei Prokofiev i que suposa una nova exploració de Bombana a la famosa tragèdia de Shakespeare. En aquesta ocasió, s’inspira en la tragèdia real d’Admira Ismic i Boško Brkic, dos amants els orígens ètnics els van col·locar en costats oposats del Conflicte bosnià a principis dels anys noranta.

Com comprendran, no és tasca fàcil portar a escena una peça de tal càrrega emocional, però Vitangeli està treballant de forma conscienciosa amb els 27 ballarins d’aquest taller que no existiria sense l’Associació Cultural Terpsícore, al capdavant de la qual es troba la incombustible Gabriella Foschi. En preguntar-li a la ballarina italiana sobre el seu paper com a directora del taller, sobre què esperava dels joves participants, ens va reconèixer que, en primer lloc, el que busca és «deixar-los un bon record», perquè per a ella la dansa és una comunió espiritual de generositat. «Conèixer a aquests joves, treballar amb ells és un veritable plaer», assegurava, per afegir que anava a «esprémer al màxim les seues possibilitats» fins al proper 18 de juliol, data en la qual hauran de demostrar al públic tot el que han après en la ja tradicional Cita amb la Dansa, que un any més sorprendrà a propis i estranys a través de les diferents coreografies que a partir de les 23.00 hores es desenvoluparan a l’amfiteatre Pepe Falomir, al costat de la Torre de Sant Vicent.

Entre les coreografies que es podran gaudir, destaca la que estan duent a terme els alumnes del sisè taller de nova creació que dirigeix el ballarí d’origen xilè Eduardo Zúñiga, amb el qual també vam poder parlar i que ens va confessar que per a ell poder formar part d’aquest projecte «és una gran oportunitat com a coreògraf jove». Zúñiga va remarcar la importància d’aquesta cita a la qual «acudeixen els millors talents d’Espanya», i ens va avançar que una de les seues idees bàsiques és la de treballar entre tots una peça concreta i veure com poc a poc es va modificant gràcies a la interacció dels ballarins. «Només així es crea alguna cosa veritablement nou», ens va confessar.

ESDEVENIMENT ÚNIC

S’ha de reconèixer que la Cita amb la Dansa sempre ofereix alguna cosa nova, original, fresca. Tot això és fruit de la il·lusió amb què Gabriella Foschi organitza aquest esdeveniment ja tradicional de l’estiu castellonenc i que any rere any ha aconseguit establir vincles amb nombrosos professionals de la dansa, professionals que no dubten a acceptar la proposta de participació que els brinda Foschi i, a més, d’una forma totalment desinteressada. Aquí, el que importa, és la dansa, i la passió i l’amor de tots els que formen part d’aquest projecte, el seu compromís, és tal, que molt difícilment podria organitzar-se en un altre lloc de la geografia espanyola i amb una altra gent que no siguin Patsy Kuppe-Matt, que realitza tasques de coordinació durant aquesta trobada extraordinària i, com no, de Gabriella Foschi, salvaguarda de la dansa a la província de Castelló.

No podem acabar aquesta reflexió sense esmentar alguns dels noms que desfilaran el proper 18 de juliol. Paula García, Joan Fenollar, Pol Jiménez, David Óscar, Andrea Antó... En total, 21 propostes coreogràfiques en què gaudirem del ball clàssic, flamenc i contemporani, amb una estrena inclòs, i amb la sensació d’estar vivint un esdeveniment únic, doncs tenir la possibilitat de veure, entre totes les representacions, una peça de Davide Bombana és, simplement, una cosa extraordinària. Cal donar suport a iniciatives com aquesta.