Pablo Rus és jove i amb idees renovadores en el pla pedagògic-musical. La seua carrera formativa s’ha desenvolupat, com la de la majoria d’intèrprets i directors, fora d’Espanya, en racons com Lió, Amsterdam o Berlín, i poc a poc ha anat obrint-se pas pel sempre complex món professional, fins al punt de ser triat com a director associat de la Seattle Symphony i, des del passat 2017, director de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana; projecte que es va consolidar el 1998, tot i que es va gestar el 1991, i el principal objectiu de la qual és contribuir a la formació de músics menors de 26 anys per mitjà de trobades i tallers dirigits per destacats professors, a més de concerts, com el que oferirà aquest proper dimarts, 24 de juliol, al Teatre Payà de Borriana.

L’actuació de la JOGV, amb Rus Broseta al capdavant, és, sens dubte, una d’aquestes cites musicals (i culturals) que són un regal. Ho és perquè tenir oportunitat de gaudir amb la qualitat interpretativa del present i futur de l’escena clàssica actual és un veritable luxe. Sens dubte, el talent dels joves músics del conjunt, així com el demostrat per Pablo Rus en les seues diverses actuacions, fan d’aquest concert un gran atractiu cultural per a la localitat borrianenca, doncs, com es va remarcar durant la presentació del mateix, «presentarà un programa de primer nivell», amb peces de Manuel de Falla, Francisco Coll i Gustav Mahler. Així mateix, cal destacar que Borriana ha estat la ciutat escollida per la JOGV per realitzar aquest concert —gratuït— dins del seu programa de trobades.

EL CONCERT

En aquesta ocasió, seguint les pautes que marqui la batuta de Pablo Rus Broseta, la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana oferirà les Noches en los jardines de España, del compositor gadità. Per a això, comptarà amb la col·laboració del pianista solista Antonio Galera. Falla va escriure aquesta obra com «impressions simfòniques»; de fet, es tracta de l’obra més impressionista del mestre andalús.

A la segona part del concert, s’interpretarà la partitura Hidd’n Blue, del compositor valencià Francisco Coll, obra que va ser un encàrrec de la London Symphony Orchestra i que ha estat interpretada per formacions com la SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg o la Munich Philharmonic Orchestra. I per finalitzar, la Simfonia número 1, de Gustav Mahler, coneguda amb el sobrenom de «Tità», per la gran ambició i envergadura de l’obra. Tres obres extraordinàries per a una formació que és un valor segur. Borriana està de sort.