«No entenem la figura de l’escriptor que no llegeix». Aquesta és la premissa en la qual es basa, principalment, un esdeveniment que no hauria de passar inadvertit per als «bons lectors», com seran els I Encuentros Literarios de Benicàssim.

En Vila Ana, seu de la Biblioteca del Mar de la localitat benicassuda, es desenvoluparà, en col·laboració amb la llibreria Noviembre, aquesta iniciativa promoguda per José Antonio Portillo, i ho farà plantejant una pregunta que a molts interessa: Què llegeixen els nostres escriptors? Per a respondre a tal qüestió, què menys que convidar a alguns autors de referència que, a més, tinguin alguna relació amb el propi municipi. Ells són Álvaro Colomer, Marta Sanz, Óscar Gual i Pere Cervantes, quatre escriptors de nivell que oferiran algunes pistes sobre què llegir aquest estiu.

«Un dels objectius és crear una espècie de guia de lectura, i per a això, cadascun dels autors convidats ens recomanaran cinc dels llibres que més els agradin o els hagin marcat d’alguna manera», ens explica Portillo, qui espera que aquest esdeveniment es consolidi amb el temps. «Apostem per actes seriosos i no floritures», adverteix. Per a això, res millor que comptar amb aquests quatre autors, entre els quals és impossible no destacar a la figura de la madrilenya Marta Sanz, premi Herralde de novel·la i una de les escriptores més prestigioses del panorama actual.

El procedir, tal com ens relatava José Antonio Portillo, serà el següent: en primer lloc, cada autor parlarà breument de la seua última publicació, per a donar a conèixer al públic el seu treball; tot seguit, comentaran les cinc lectures que han triat i dialogaran amb un altre autor de referència com és Luis Rodríguez, qui encarnarà la figura del «mestre de cerimònies». La presència de Rodríguez en aquesta iniciativa no és fútil, com bé ens assenyala Portillo. Amb ell també vam parlar per a conèixer la seua opinió sobre aquest tema i l’autor d’obres tan impressionants com 8.38 (Candaya), ens deia que «s’entén que un escriptor és un excel·lent prescriptor». En aquest sentit, afegeix, una de les funcions d’aquestes trobades és la de «convertir a l’autor en prescriptor». Certament, conèixer quines són les lectures més preuades de Colomer, Sanz, Gual i Cervantes és un autèntic reclam. Aquest dimarts, 9 de juliol, inaugurarà aquesta cita el periodista i escriptor Álvaro Colomer. El dia 23 li succeirà Marta Sanz, i ja a l’agost, els dies 6 i 20, faran el propi el castellonenc Óscar Gual i Pere Cervantes.