Quan vam entrevistar a Alfonso Ribes, director territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló, amb motiu de la programació de tardor que anàvem a poder gaudir els castellonencs, es va destacar molt un apartat que sol passar desapercebut però que és més necessari que mai: l’activitat didàctica. Ribes va remarcar en més d’una ocasió durant la nostra xerrada la importància de crear propostes que acosten la cultura als més petits i les famílies, que tinguin oportunitat d’implicar-se, de sentir que formen part d’un tot.

Sense una formació de base, amb criteri i qualitat, és complicat que la societat del futur pugui desenvolupar un esperit crític ferm, cosa que no fa sinó evitar que les persones exerceixin el seu dret a gaudir de llibertats imprescindibles. Sense coneixement, som poca cosa, éssers fàcilment manipulables, a mercè d’uns pocs fariseus que tot ho adulteren. Sense coneixement, sense tenir accés a la cultura, no avancem, perillant així la nostra pròpia supervivència. És així.

És per això que la didàctica és a dia d’avui matèria imprescindible dins de qualsevol programació cultural. En aquest sentit, l’IVC porta temps apostant per la realització d’activitats específiques que compleixin aquests requisits mínims i, així, aconseguir aquest objectiu tan noble de formar les ments, d’enriquir-les. Al Museu de Belles Arts de Castelló s’organitzen durant l’any diversos tallers i jornades que sadollen aquesta necessitat, i ara, a punt d’acabar l’any 2017, encara hi ha cabuda per a la posada en marxa d’algunes cites molt atractives, com el taller de fotografia estenopeica Com fer fotos amb una llauna?, de Fotolateras.

TALLER I EXPOSICIONS

Lola Barcia i Marinela Forcadell, a les que apreciem enormement, van començar aquesta mateixa setmana —el dia 5— aquesta iniciativa dedicada a escolars i grups familiars —es poden consultar les dades al web: www.culturalcas.com—. A través del taller, ensenyen a «fotografiar sense necessitat d’una càmera fotogràfica convencional», com elles mateixes remarquen. En un món digital, Lola i Marinela consideren bàsic «poder tornar al principi de la fotografia i fer meravelloses fotos únicament amb una llauna metàl·lica». Com adverteixen les Fotolateras, «cada llauna, per la seua forma i mida es correspon a un objectiu diferent», de manera que aquells que participen en el curs «entendran ‘físicament’ les característiques i beneficis de cada una». Assistint al curs, com van poder comprovar ja el primer grup d’escolars el 5 de desembre, s’arribaran a utilitzar diferents càmeres estenopeiques per fer una sèrie d’exercicis fotogràfics així com el revelat de les mateixes, la qual cosa sempre és un misteri i una sorpresa.

Al Museu de Belles Arts també podrem gaudir de dues noves exposicions i un concert dins el cicle Encants. Es tracta, d’una banda, de les mostres De paisatges, passejos i paissans. Porcar, Lahuerta, Varela, i Retrat en la col·lecció fotogràfica de Rafael Marañón —que es va inaugurar el dia 7 i de la qual parlarem en el proper número de Quaderns—. El 14 de desembre s’obrirà al públic l’exposició que reuneix obra de Joan Baptista Porcar, Emilio Varela i Genaro Lahuerta, una singular tríada paisatgística que es va vincular amb la intel·lectualitat del seu temps i es va nodrir dels nous corrents artístics per oferir una mirada personal sobre el paisatge.

MÚSICA, PER FAVOR

Dos dies més tard, el 16, però en el mateix escenari del Museu de Belles Arts, Quamlibet presentarà el seu concert I no és fa de nit. Aquesta banda d’excel·lents músics implicats en diversos i actuals projectes musicals de qualitat, al voltant de temes propis, creats pel grup i que opten per la fusió amb les «noves músiques», amb el flamenc, folk, jazz, el gypsy i com sempre les influències mediterrània sense fronteres.

En l’apartat musical, com no podia ser d’una altra manera, l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló jugarà un paper essencial en aquest final d’any amb concerts destacables, com el que oferirà l’Orquestra Simfònica de Castelló el proper 29 de desembre, amb un programa dedicat a coneguts ballets russos. Així, l’OSC, i el su director Henri Adams, ens sorprendan amb un programa dedicat a coneguts ballets russos, que resulta molt adequat en aquestes pròximes dates nadalenques. Les masurques, polques, marxes i valsos ens acompanyaran durant tota l’audició, programa que farà que siga aquest un concert popular i agradable que, segurament, guardarem en la nostra memòria. El conjunt orquestral intepretarà suites de La bella dorment i El llac dels cignes, de Piotr Ilich Txaikovski, el Ballet, suite núm 1, de Xostakóvitx, i la Gayaneh-Suite, de Khatxaturiân.

Tampoc podem passar per alt la programació de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC), on encara es pot visitar la mostra de Manuel Sáez Ideología en reposo. Per a aquest projecte l’artista, com ja vam assenyalar en aquestes mateixes pàgines de la mà de la nostra crítica d’art, Irene Gras, combina obra recent amb obres creades específicament per aquesta mostra. Al llarg de la seua carrera Sáez ha desenvolupat una estètica personal marcada per una constant investigació al voltant del color, la figura, la naturalesa i el món dels objectes, que ha donat lloc a un dibuix depurat i exquisit.

Didàctica, música, art. La programació de l’IVC aquest final d’any és completa, enèrgica i sempre enriquidora.