El festival indi de València canvia aquest any d’escenari i obri les portes del Palau de la Música al nous sons del pop, el rock i l’electrònica nacional. El cartel, el 17 de noviembre -Just for one day, com els Heroes de David Bowie-, no alça el peu de l’accelerador. Los Planetas, i la seua aposta simfònica amb l’Orquesta de Granada per celebrar els 20 anys -ja!- d'Una semana en el motor de un autobús, presenten un show únic, dins d’una agenda que comptarà amb La Bien Querida, Sr. Chinarro, Los Punsetes, El Petit de Cal Eril, Tversky, Els Jovens, Marem Ladson, Wind Atlas, Los Invaders, Fuego Amigo y The Basement. Sons d’ací i de més enllà.

20 anys ja d’un disc que va suposar un punt i apart per a Los Planetas. Molt s’ha parlat de l’abans i el després de la gravació del disc a Nova York amb Kurt Ralske que va suposar un gir més noise, amb més distorsió, però igual d’accessible i pop, amb mols llocs comuns encara ara. Cal vore com funcionen Segundo premio, Cumpleaños total, La playa, Desaparecer, Parte de lo que me debes o La copa de Europa… L’expectativa és máxima, ja amb sold out.

Los Punsetes, o el que és el mateix, la banda de Ariadna Paniagua, arriba a Deleste amb un disc, ¡Viva!, que porta un any funcionant a mil per hora i que no deixa indiferent, però s’espera que al Palau desplegue les seues ales amb cançons com Opinión de mierda, Tus amigos, Puto grupo o Me gusta que me pegues. Antonio Luque torna a la carretera amb Sr. Chinarro amb nou disc sota el braç, Asunción, que aporta frescura i noves sensacions retrobades amb anteriors treballs.

Punt i apart és La Bien Querida. La basca ens cautiva des dels seus inicis. I no és per la meua ascendència planetària -que també--. Amb Fuego ens porta pels camins de la poética vestida amb sintetitzadors, on la tradició popular s’arrela en unes guitarres que enlluernen i un directe que domina amb la seua superbanda.

UN CARTELL PER GAUDIR

L’electrònica arriba amb Tversky, una proposta a quatre mans de future funk, soul i tocs d’italo, que desperta la meua curiositat després de l’EMAC i el Vida; i el soft, arriba a Deleste amb del català El Petit de Cal Eril, però també amb la mig nord-americana i mig galega Marem Ladson, una estrella pop l’albor del pop melòdic i millenial. El rural folk de Els Joves aporta frescura a un cartel que inclou als foscos Wind Atlas, per descobrir, a uns Fuego Amigo que pujen i pujen des de la mateixa València, i uns The Basement que portaran el seu so a un Deleste que ja arranca motors el dia 20 a la preparty, amb ells mateix, a més de Perro, Periferia Norte o Santero y los Muchachos, gratis, en el Centre del Carme.