Qui són els lectors més exigents? La majoria pensaria a l’hora de respondre que són els crítics literaris o els catedràtics d’universitat. No obstant això, s’equivocarien. Els lectors més exigents que existeixen són els nens. A ells no se’ls pot donar gat per llebre i qualsevol escriptor, bon escriptor, ha d’enginyar-les-hi molt bé per captar la seua atenció, en primera instància, i després mantenir el seu interès per la història narrada. Si això en una persona adulta ja és complicat, imagineu-vos per als joves o petits de la casa.

Adquirir l’hàbit de la lectura en la infància és fonamental per a l’aprenentatge dels nens. És per això que els llibres infantils són un vehicle fantàstic per a la seua formació ja que desenvolupen la imaginació i aporten un valor cultural en la seua educació difícilment comparable.

Per més que alguns considerin que aquest tipus de llibres són únicament un mer divertiment, en ells hi ha importants lliçons i ensenyaments, ja que són, en la seua gran majoria, didàctics. Els nens poden aprendre valors morals, descobrir el propi llenguatge ampliant el seu vocabulari, viatjar a través de la seua imaginació a racons inhòspits...

DIA DEL LLIBRE INFANTIL

Des de 1967, el 2 d’abril, l’Organització Internacional per al Llibre Juvenil celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil coincidint amb la data del naixement de l’escriptor danès Hans Christian Andersen. En aquesta data es busca promocionar els bons llibres infantils i juvenils i la lectura entre els més joves. Nosaltres ens unim a aquesta celebració recomanant alguns títols que creiem gaudeixen de gran interès pel seu contingut i forma.

El primer d’ells és Cançó de tela (Impedimenta), d’Amy Novesky i Isabelle Arsenault, una història preciosa plena de matisos i tonalitats que narra, de manera magistral, la vida de Louise Bourgeois. Abans que la Louise esdevingués una artista contemporània de renom, havia sigut una aprenent al taller de tapissos de la seua família. Mentre filava teixits amb la seua mare havia après tot el que calia saber sobre les formes i els colors. Teixir també va ser font d’inspiració per a les seues escultures més famoses.

Com encendre un drac apagat (Libros del Zorro Rojo), de Didier Lévy i Fred Benaglia és un enginyós i estimulant àlbum de gran format, que parla amb tendresa de la generositat i el respecte i que destaca per la seua espectacular proposta gràfica.Igual d’interessant que Gossos & Gats sota la lupa dels científics (Nórdica), un deliciós llibre d’Antonio Fischetti i Sébastien Mourrain ple de curiositats sobre aquest animals basat en estudis de prestigiosos científics francesos.

Cal destacar, també, al castellonenc Miguel Alayrach, que acaba de publicar a l’editorial Sargantana un nou conte titulat El mago Vicentín, amb il·lustracions d’Aurora Rúa, i el llibre de Dora Sales Agni y la lluvia (Kalandraka), en el qual l’autora relata amb tendresa les peripècies d’Agni, un nen que des de molt petit treballa en un safareig de Bombai, ressaltant el valor dels sentiments, l’esperança i les seves ànsies de canviar la seva sort i la dels seus cercles pròxims per un futur millor. Llibres, en definitiva, singulars, entranyables, necessaris per formar nous i exigents lectors.