La Institució Alfons el Magnànim ha llançat una vintena de novetats editorials, d’entre les quals destaquen dos títols molt significatius. Per una banda, la traducció al valencià de La fantasia de la història feminista de la sociòloga estadounidenca Joan Wallach Scott i, per una altra, L’univers literari de les escriptores valencianes dels segles XVI-XVIII, de Mª de los Ángeles Herrero. Les dos publicacions pretenen donar veu a les dones, així com reivindicar la lluita feminista.

La fantasia de la història feminista de Joan Wallach Scott és un dels llibres més importants d’una de les autores fonamentals internacionals en l’estudi del feminisme i, especialment, del gènere. Es tracta d’un llibre mai traduït ni al valencià ni al castellà, però d’enorme ressò mundial. En ell, Scott planteja la importància que la idea de «fantasia» té per a l’estudi del feminisme i de les identitats de gènere. Com és característic en l’autora nord-americana es tracta d’una obra que trenca tòpics i mites, i que sorprendrà als lectors preocupats per assumptes d’identitats femenines. Es tracta d’una seriosa reflexió sobre el gènere per part d’una extraordinària historiadora en el cim de la seua carrera.

D’altra banda, al llarg dels últims anys hem començat a ser conscients d’un important nombre d’escriptores que havien estat silenciades, oblidades o amagades segle rere segle. En aquest sentit, L’univers literari de les escriptores valencianes dels segles XVI-XVIII, d’Herrero té com a principal objectiu oferir una panoràmica de les lletres femenines valencianes durant aquests segles. L’autora fa un recorregut pels gèneres que conrearen, amb especial atenció per la prosa religiosa i, amb més detall, per les autobiografies i les confessions espirituals. També hi tenen cabuda qüestions com l’ús o el desús del valencià en els seus escrits, la reflexió sobre el cànon literari tradicional i la necessitat de refermar l’existència d’una línia genealògica en les lletres femenines valencianes. Al mateix temps, hi ha un interès per donar més visibilitat a algunes autores com Hipòlita Roís de Liori, Àngela Almenar, sor Francisca de Jesús, sor Gertrudis de la Santísima Trinidad, sor Bernarda Romero, Rosa Trincares o María Egual, entre d’altres.