A l’any 1983, Joan Fuster escrivia: «Hi ha uns valencians que aspirem a salvar la nostra llengua i a retornar-li la dignitat i els usos a què té dret, i hi ha uns altres valencians que hi han renunciat, i ara no importa per quins motius». La llengua, no ho oblidem, és la nostra pell, en ella es troben les nostres arrels.

Dimarts que ve, 9 de maig, es presentarà al Menador, Espai Cultural —en la plaça Hort dels Corders de Castelló— un projecte amb un objectiu molt clar: «posar en valor a la literatura i als autors valencians». Es tracta de Literatura km. 0, i l’editorial benicarlanda Onada Edicions és la que està darrere d’aquest «projecte patrimonial del territori», en paraules de Miquel Àngel Pradilla, director científic de l’editorial. I què persegueixen amb aquesta proposta? Dur a les aules dels instituts les obres d’autors representatius que escriuen en valencià.

OBJECTIUS

Des dels seus inicis, Onada Edicions sempre s’ha caracteritzat per apropar propostes lectores que passen per aprofundir en el coneixement dels nostres pobles, els nostres costums i tradicions i la nostra gent; així com dotar-los d’un projecte cultural que els represente i els promocione arreu del territori de parla valenciana/catalana. A més a més, com bé demostren en la present iniciativa, tenen un compromís, un compromís amb la literatura i tot el que d’ella es desprèn, tot el que li dóna forma, la crea.

Si alguna cosa sembla que encara costa a la Comunitat Valenciana és donar-li visibilitat als autors que escriuen en valencià, autors que exploten les possibilitats del llenguatge. Molts es pregunten què falla exactament. Cal més suport per part de les administracions públiques, del govern? Els mitjans de comunicació no ofereixen la seua mà per promoure la llengua? Els escriptors no es promocionen prou? Hi ha un menyspreu per la literatura escrita en valencià? Totes aquestes preguntes són força complexes, i comporten un irremeiable debat polític que es podria posar sobre la taula.

«El que busquem, d’alguna manera, és prestigiar la literatura, fer visible la precarietat de l’autor i de la literatura valenciana i la seua poca presència a les aules», explica Pradilla, que es mostra convençut que ara és «un moment fonamental per que la literatura en valencià tregui el cap i que s’articuli d’una manera professional». En dir això, el director editorial d’Onada Edicions es refereix, crec jo, al fet que, en ple segle XXI, poques excuses queden per no poder realitzar una distribució de llibres i la seua posterior promoció d’una forma professional i amb les mateixes garanties de les editorials que publiquen en espanyol.

LA IDENTITAT

«Apostar per la nostra literatura i els nostres autors és fonamental identitàriament», assegura Pradilla, per afegir a continuació que «comptem a dia d’avui amb una selecció d’autors que estan treballant molt bé, una literatura molt bona, de qualitat».

Precisament, una de les claus del projecte Literatura km. 0 és la d’oferir als estudiants de les nostres comarques «llibres de qualitat; la qualitat per a nosaltres és innegociable, no només pel fet d’escriure en valencià anem a publicar segons quines obres». Al cap i a la fi, Onada Edicions té una responsabilitat social i intel·lectual com a editorial, no és així? I sent conscients d’això no han deixat de treballar per promocionar l’hàbit de la lectura a totes les edats, com ho demostren novament amb aquesta iniciativa que es presentarà públicament amb un acte que comptarà amb la presència de Joan Francesc Mira. Serà l’escriptor, antropòleg i sociòleg valencià l’encarregat d’oferir una conferència titolada Litetaura, territori i identitat —i que començarà a les 18.00 hores— que donarà pas a la micropresentació dels llibres que formen part del projecte, llibres d’autors com Vicent Palatsí, Joan Pla, V. Andreu Navarro, Manel Joan Arinyó, Josep Usó o Clara Gil.

Prestigiar la literatura, la nostra literatura, la nostra llengua, apostar pels nostres autors i autores i promoure les seues obres a les aules... Onada Edicions té davant seu un veritable repte, però apassionant.