Un tribut al ja mític film de Wim Wenders, però també a una Europa no tan vella. Això és, en poques paraules i de forma una miqueta superficial, el muntatge El cielo sobre Berlín que la companyia Teatro Che y Moche presentarà en el Paranimf de la Universitat Jaume I aquest pròxim divendres, 31 de gener.

Segons Joaquín Murillo, el seu director, la present obra és un homenatge a la memòria comuna d’aquesta Europa «i al Berlín de 1987, paradigma i metàfora del nostre continent, on l’antic mur, encara en peus, ens alerta dels nous per aixecar». Murillo explica que aquest passat recent «tendrament ens incita a repensar el nostre present des d’una de les ciutats més simbòliques del nostre món». És per això que defineix l’obra com «un cant a la pau i a la utopia. Una bella història d’amor on un àngel immortal anhela la vida terrenal dels humans. Un poema visual de bell ensomni i espectacular en tots els seus termes».

Èpica i lirisme

A través de la llum, del vestuari, del vídeo-maping, de la dansa i la interpretació, de la música i l’escenografia, del propi text, aquesta companyia porta a l’espectador a viure una hora intensa «en la qual deu actors commouen amb la seua èpica i lirisme, posant rumb a meravelloses al·legories». I és que aquest singular tribut és, com insisteix Murillo, «una faula absolutament original que mira al futur des del passat per a recrear un món que parla de la mort, de la guerra, de la incomprensió, de la solitud, de la desigualtat, però també de l’amor, de l’empatia, de la infantesa, de l’esperança, dels somnis i de la bondat».

Amb un acostament a l’expressionisme alemany, el magnífic text de l’últim premi Nobel de literatura Peter Handke es revela «com una protesta poètica, bella, tendra i natural, d’un abast i una profunditat poc comuna». A partir de les 20.00 hores.