El llibre Camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural a conservar és, en paraules del president de la Diputació Provincial, Javier Moliner, un «excel·lent treball divulgatiu», un «joia que recull entre les seues pàgines el nostre patrimoni». Moliner va ser l’encarregat de presentar aquesta obra que ha escrit Àlvar Monferrer, «un dels més grans experts en antropologia, etnografia i cultura popular de la nostra terra i concretament a les rogatives a Sant Joan de Penyagolosa», com bé va assenyalar el màxim representant de l’ens provincial, que no ha desistit en el seu afany de posar en valor la divulgació del patrimoni com un dels eixos estratègics de la seua gestió.

LA NOSTRA HISTÒRIA

Els camins i senders que des de temps immemorial han creuat les terres pròximes al Penyagolosa, tant en la nostra província com a la veïna de Terol, han estat en risc de desaparició, especialment afectats per la despoblació. I la seua expressió més coneguda són les rogatives que es dirigeixen al santuari de Sant Joan de Penyagolosa, algunes d’elles ja desaparegudes, i sens dubte la més famosa, els Pelegrins de les Useres. El present llibre vol col·laborar a fer realitat la declaració d’aquestes peregrinacions com a Patrimoni Mundial en la modalitat d’Itineraris Culturals, i així ens presenta aquestes rogatives penitencials, el seu cicle, les pregàries i cants que li són propis. Tot això amb un profús acompanyament fotogràfic.

Gràcies a aquesta classe de publicacions, queda palès que una de les màximes prioritats de la Diputació Provincial és conservar i divulgar el patrimoni castellonenc per tot el món, ja que és part irrenunciable de la identitat de les nostres comarques, «la nostra raó de ser i aval per un futur millor», tal com va assenyalar Javier Moliner durant la presentació d’aquest llibre que, va reiterar, «és l’essència d’un llegat que representa el nostre orgull com a poble i que hem de ser capaços de convertir en un excel·lent recurs turístic i cultural».

ÀRDUA TASCA

Per dur a terme aquest projecte editorial, han hagut de passar tres anys de dur treball, recopilant i catalogant la informació precisa per posar en valor «unes tradicions, uns paratges i un patrimoni del qual ens sentim molt orgullosos en aquesta terra», com va afirmar el president provincial, que espera que la UNESCO «reconegui els nostres camins més ancestrals entorn de la muntanya sagrada per multiplicar el valor de tot el que l’envolta: naturalesa, municipis, tradició, patrimoni i vida».

L’administració provincial està ultimant l’expedient necessari perquè la UNESCO valori la importància dels Camins del Penyagolosa, i ho està fent de la mà de la Càtedra de Centres Històrics i Itineraris Culturals de la Universitat Jaume I. Cal destacar que el present llibre és part fonamental de aquesta candidatura que acumula ja 20.000 firmes de suport i que, com bé afirmen des de la Diputació, complementa el treball realitzat també des de la Càtedra i l’ajuda de diversos voluntaris en la catalogació de la resta de patrimoni moble.