El nom d’Olivier Arson va aconseguir notorietat en la passada edició dels premis de l’Acadèmia de les Arts i Ciències Cinematogràfiques, coneguts com els premis Goya. La seua banda sonora per a la pel·lícula de Rodrigo Sorogoyen, El reino, va ser la mereixedora del preuat guardó, convertint al compositor i productor francès en un dels exponents del gènere.

No va ser aquesta la primera incursió d’Arson al món del cel·luloide o la televisió. Hem de recordar que en 2016 ja va compondre la banda sonora d’un altre film de Sorogoyen, Que Dios nos perdone, una partitura que es va caracteritzar per una música violenta i psicològica que barreja textures sorolloses amb un òrgan de tub i tècniques esteses de violoncel i violí. També és remarcable la música que va dur a terme per al curtmetratge You are awake, de Pedro Martín-Calero i la producció de la banda sonora de la serie La Zona, d’Alberto i Jorge Sánchez-Cabezudo. Amb això pretenem subratllar l’estreta relació entre música i cinema, i en particular la relació que té el parisenc.

ELECTRÒNICA POTENT

La música d’Arson es caracteritza per aquesta fusió de música electrònica d’una gran potència cinemàtica amb influències que van des dels pioners de l’ambient fins a l’electroacústica i la música industrial. En 2009 fundaria el segell avant-garde E/C on va signar el seu debut com The Folding and the point, inspirat per les aventures topogràfiques de Sorger, el personatge protagonista del llibre Lent retorn de Peter Handke. Una vegada instal·lat a Madrid, on viu ara, va començar a desprendre’s del paisatgisme instrumental integrant veus i col·laborant amb músics en directe. Així, després de tres anys d’enregistraments obsessius amb una constel·lació d’artistes de l’underground espanyol i el productor Abel Hernández de Migala, va publicar al novembre del 2012 Mandorle sota un nou àlies, Territoire, un projecte en el qual explora les tensions entre els processos electrònics, instrumentació experimental i fragments narratius.

De tot això, i més, parlarà el compositor francès el 28 de maig —a les 19.30 hores— gràcies al cicle Encontres musicals que promou Born! Music i la Universitat Jaume I. El Menador, Espai Cultural, rebrà la visita d’Arson, qui explicarà el procés creatiu que hi ha rere de la seua última banda sonora per a El reino i la seua experiència sobre la música en el cine. A l’efecte, aprofundirà sobre els mètodes de composició i posarà l’accent principalment en la seua relació amb les imatges i el guió. La ponència finalitzarà amb un torn de preguntes on els assistents podran intercanviar impressions amb el compositor.