+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 
 

LITERATURA

Els viatges reals i també literaris de Manuel Vicent

L’escriptor castellonenc oferirà la ponència ‘Una travesía literaria’ el dia 6 a l’Ateneu

 

Viatger. Vicent ha demostrar ser un gran cronista de viatges. - ELISA ARROYO

E. Gras
01/10/2017

«Viatjar consisteix a posar l’ànima en el camí per recordar després els somnis». Això ha dit sempre Manuel Vicent i això mateix ha intentat plasmar d’una manera o altre a través de les seues novel·les.

El viatge sempre ha estat un dels temes universals de la literatura. Pàgines i pàgines s’han omplert de passatges en els quals aquest periple a la recerca d’un sentit ocupa en paper rellevant, des de l’èxode que protagonitzà Moisès a l’Odissea homèrica, el Cantar del Mío Cid, la Divina Comèdia, de Dante, les aventures i desventures del famós hidalgo Don Quixot, els arxiconeguts viatges de Gulliver que va imaginar Swift, a les imaginatives i sempre sorprenents aventures ideades per Julio Verne o Lewis Carroll, entre molts altres. L’ésser humà sempre camina a la recerca d’alguna cosa que doni sentit a la seua existència, i és a través de l’experiència que a poc a poc satisfà tal desig.

El 1990, el vilaveller Manuel Vicent va visitar ciutats de tot el món, que després, com ell mateix afirma, «es van convertir en fum de la memòria». De Siracusa a Olimpia, va realitzar un trajecte en què va alimentar els sentits, ja que viatjar ens permet en certa manera seguir somiant. Aquestes vivències les va transformar en un llibre titulat Viajes, fábulas y otras travesías (Alfaguara), en el qual va transformar en literatura aquestes sensacions i emocions viscudes. Com diem, aquest afany viatger, d’explorador, sempre ha estat present en aquest autor que des de jove va saber que havia de alçar el vol si volia viure la vida que somiava.

CONFERÈNCIA

El 6 d’octubre —19.15 h—, a l’Ateneu de Castelló, l’autor d’obres com Tranvía a la Malvarrosa i també periodista, oferirà una conferència titulada Una travesía literaria, en què versarà sobre la memòria i l’experiència, sobre els llibres i paisatges, sobre les navegacions que ha pogut gaudir... Serà una xerrada en la qual Vicent compartirà algunes d’aquestes experiències que ha realitzat i que han marcat decisivament la seua vida, un viatge real i metafòric en el qual la seua pròpia existència ha adquirit un significat que posteriorment ha compartit en totes i cadascuna de les seues obres i articles.

Vicent ha destacat sempre per «fondre amb un alt grau de tensió i originalitat els codis del periodisme i les convencions de la literatura», com escriu Raquel Macciuci. La veritat és, que més enllà de les seues novel·les i obres literàries, és a la premsa on millor ha sabut, al meu entendre —i molts comparteixen aquesta opinió—, forjar un retrat exquisit d’aquesta realitat que de vegades ens sembla excepcional. Els seus articles, cròniques de viatges, retrats, entrevistes i columnes d’opinió són testimoni directe d’aquest viatge que ha realitzat i segueix realitzant, aquest anar i venir cap a un paradís de nostàlgies i emocions que ha sabut captar com pocs.

No cal dir que escoltar Manuel Vicent sempre és un plaer. El fet que comparteixi una vegada més, a la seua terra, part de la seua memòria, que ens apropi part de les seues peripècies sempre resulta enriquidor. Prolífic autor, ha sabut demostrar al llarg de tota la seua trajectòria que domina com pocs la construcció de metàfores, que la seua subtil ironia i el seu lirisme són dignes d’elogi.

El dia 6, els que acudeixin a la conferència d’aquest home de lletres i home de premsa, podran enriquir-se d’aquesta manera tan enigmàtica de veure i sentir la realitat. Viatjaran amb Manuel Vicent, i ho faran pel seu imaginari, aquest paisatge bucòlic forjat a través de la seua experiència amb i per a la literatura.