L’art avui, el que etiquetem com a «art contemporani», té entre els seus objectius reflexionar sobre el món que hi ha allà fora i també sobre si mateix. L’art, avui, és una idea, que pot desenvolupar-se fins materialitzar-se en alguna cosa concreta, o simplement romandre en aquest marc teòric de l’abstracte.

Malgrat que molts consideren que no té valor, tant quantitatiu com qualitatiu, s’ha de subratllar que l’art contemporani, l’art que té lloc avui, que es produeix avui, és valuós, i molt. Ho és per una senzilla raó, perquè planteja dubtes, perquè permet obrir la ment a diferents idees i perspectives que són rellevants per a les nostres vides, encara que alguns no ho creguin. Així, la clau de l’artista està en actuar com a catalitzador d’aquestes idees, més que com a mestre d’una tècnica o continguts precisos.

No és fàcil defensar que una de les funcions de l’art en l’actualitat és generar qüestions, interrogar suposats fets incontestables de la cultura i les seues institucions. No ho és tenint en compte que, si alguna cosa caracteritza l’art actual és la seua hibridació de tècniques, suports, modes d’exposició i relacions amb altres matèries socials. No obstant això, cal defensar aquestes idees, i no només defensar-les, sinó crear espais en els quals puguin sorgir lliurement, fomentant un diàleg indispensable avui. En aquest sentit, s’ha d’aplaudir iniciatives com el programa Cultura Resident que organitza la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana mitjançant el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

RESOLUCIÓ

El programa Cultura Resident s’emmarca dins d’un projecte pioner a la Comunitat Valenciana en el desenvolupament de residències per a creadors, amb caràcter autonòmic. A fi d’impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià, com diuen, s’ha creat aquest programa, dotat amb 150.000 euros per a les seues tres primeres convocatòries. D’aquestes eixiran un total de 10 residències de creadors tant de la Comunitat Valenciana com de la resta de l’Estat espanyol, així com procedents de l’àmbit internacional.

Aquesta mateixa setmana s’ha donat a conèixer la resolució d’aquesta convocatòria d’investigació artística amb residència a Castelló. Amb un pressupost proper als quaranta mil euros, s’han seleccionat quatre projectes que es desenvoluparan al Museu de Belles Arts de la capital de la Plana — altres quatre artistes han sigut seleccionats ja per a dur a terme la seua residència de producció a Alacant i està pendent de resoldre’s la convocatòria de mediació cultural, que triarà altres dos creadors per a la seua residència a València—.

D’entre els 45 projectes presentats, el jurat d’aquest programa ha seleccionat finalment les propostes In-between-Microcosmo i macrocosmo, d’Alexandra Knie i El haiku iberoamericano, de Danny Blackwell, per a les residències de quatre mesos, i els projectes Ningún hombre es una isla, de Gala Knörr i Recuerdos del futuro, d’Anna Estellés, per a les residències de dos mesos. Totes elles són propostes molt diverses que van des de la poesia o l’edició d’una publicació d’artista, fins a projectes en què cohabiten diferents disciplines com ara el teatre, la música o les arts visuals.

Els projectes començaran a dur-se a terme en març al Museu de Belles Arts de Castelló, amb el suport de l’IVAJ i a la Residència Juvenil Mare de Déu del Lledó.