Vilanova d’Alcolea, Borriana, Fanzara, Vila-real, Benlloch... Són moltes les localitats castellonenques que a poc a poc van teixint una xarxa cultural que enriqueix a tota la província. L’aparició de festivals, jornades o cites puntuals provoca la creació d’un espai de comunió i diàleg, un espai que ens concerneix a tots i en el qual s’indaga, a través de les arts i les lletres, sobre els nostres quefers quotidians, sobre les nostres possibilitats d’acció, sobre l’extraordinària capacitat que té l’ésser humà de crear.

Si a Vila-real s’inaugurava la passada setmana la cinquena edició de la Mostra d’Art i Creativitat TEST, el municipi de Vilanova d’Alcolea serà protagonista aquest proper cap de setmana —dies 13 i 14 de maig— de l’activitat cultural de les nostres comarques gràcies al FAVA365, un festival d’art multidisciplinari que neix amb el propòsit de tractar una temàtica concreta en cada edició i en què hauran intervencions des de les arts escèniques, plàstiques, visuals... —tota la programació es pot trobar al seu web—

En aquesta cita a Vilanova d’Alcolea hauran també tallers formatius, projectes artístics col·laboratius, tertúlies, quedades, actuacions, exposicions, visites, excursions, residències artístiques, etc. Tot un univers de creació i enteniment, de riquesa cultural, amb majúscules, que compta amb el suport de la Diputació Provincial de Castelló i el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés —que col·laboren amb el seu projecte MACVAC, De norte a sur—, a més del SASC (Servei d’Activitats Socioculturals) de la Universitat Jaume I de Castelló, gràcies al qual es podrà gaudir de l’exposició de Paco Marco Añoranzas, esperanzas y reubicaciones: caminos de vida, emmarcat al festival fotogràfic de primavera Imaginària.

La música coparà gran part de l’atenció d’aquesta primera cita amb el FAVA365, un procés de formació, gaudi i aproximació al món de les arts que durant els 365 dies de l’any oferirà alguna que altra intervenció que més val no perdre’s. Grups com Jazz Contemporany Project, Bandits o Égalité segur ofereixen un espectacle envejable.

MÉS MÚSICA, MÉS ART

De l’11 al 14 de maig, Borriana es transformarà en Nova Orleans per a albergar la segona edició del seu Maig di Gras, festival que neix «amb la vocació de ser una cita anual amb la música negra per a tots els veïns i veïnes de Borriana i visitants».

La definició d’aquest certamen seria la d’un «festival familiar amb música al carrer en format de Brass Band, directes i sessions de música de diversos estils». Durant dos dies, Borriana vibrarà amb el jazz, soul, funk, blues, hip hop, latin jazz, reggae, ska, swing, nothern soul, rhythm and blues, rock and roll...

Durante tres dies, a la ciutat borrianenca es podrà escoltar en directe a grups com The Broken Brothers, 40 Funk Brass Band, Gumbo!, The Smokings, Peter Gun’s Swingin Affair i tants altres, a més projeccions de pel·lícules i documentals, exposicions, activitats grastronòmiques i fira de productes relacionats amb la música en vinil, l’art i la cultura vintage.

Inspirats en la ciutat nord-americana de Nova Orleans, els organitzadors d’aquest singular festival volen que Borriana siga també, perquè no, una barreja d’inspiracions i innovacions musicals, una ciutat on la música sigui una part indeleble de la seua història, «com una important faceta de la seua identitat, i un dels més colorits filats del seu tapís cultural».

I de Borriana viatgem cap a Fanzara, perquè ja s’ha donat a conèixer el cartell oficial de la propera edició del MIAU que tindrà lloc del 6 al 9 de ejulio. L’artista Ilia Mayer ha estat l’encarregat de representar la imatge d’aquesta cita que segueix sorprenent a propis i estranys, acaparant titulars en diaris d’àmbit internacional. Aquells que pensaven que l’art, la cultura, no podria revitalitzar a tota una localitat, situar-la al mapa, fer-la atractiva en termes turístics, es van equivocar completament. Fanzara és la prova d’això, i des d’aquí els donem les gràcies per la seva valentia, per fer de l’art urbà un vincle únic entre els ciutadans i el seu poble.

Al juliol tornarà a celebrar-se també el Feslloch. El principal aparador de la música cantada en valencià, acaba de fer pública una de les actuacions més especials per a la seua edició d’enguany, que es celebrarà del 6 al 8 de juliol a Benlloch. Es tracta del primer espectacle de producció pròpia del festival, Feslloch a banda, un recital únic a tres veus protagonitzat per Josep Nadal, Xavi Sarrià i Feliu Ventura que pretén repassar algunes de les cançons més mítiques de les seues respectives carreres musicals, ja siga en solitari o amb els seus projectes liderant bandes com La Gossa Sorda, Vertígen o Obrint Pas.

I tot això no és més que una mica del moviment que es genera a la província. Castelló es mou, i desitgem que segueixi així.