Des de fa uns anys la Filosofia, com a assignatura en els plans educatius i també com a motor o impulsor del pensament, està sent arraconada, menyspreada fins i tot. Pel que sembla, qüestionar o, simplement, intentar entendre el món no val la pena —o no ens concerneix, segons els poders fàctics que regeixen el món i prefereixen que tots siguem obedients—. Pensar per un mateix no està ben vist, o millor dit, no ens està permès, per més que ens diguin el contrari.

Si desenvolupar un pensament crític, reflexiu i analític, amb una visió ètica i orientació moral concreta ja és difícil en l’edat adulta, com fer que els més petits puguin iniciar aquest camí? Vist el vist, ningú es plantejaria avui dia obrir als nens aquesta porta a determinades formes de judicis i raonaments. Ningú?

«CAIXES MÀGIQUES»

A finals del mes de juliol ens va visitar l’Anna Juan Cantavella, antropòloga de formació i especialista en literatura juvenil, per parlar-nos d’un projecte editorial que m’atreviria a dir és únic. Es tracta de Wonder Ponder. Filosofia visual per a nens, i en la seua originalitat resideix gran part de la seua gràcia i el seu èxit. Però, de què es tracta exactament? La almassorina, representant o ambaixadora d’aquesta iniciativa, amb seu a Madrid, a Catalunya, Comunitat Valenciana i Balears, ens va explicar que a través de les «caixes» de Wonder Ponder s’aconsegueix acostar als lectors més petits (i no tant petits) a algunes de les grans preguntes de la filosofia i de fer-ho de forma «seriosament divertida».

La filòsofa Ellen Duthie, la il·lustradora Daniela Martagón i l’editora Raquel Martínez Uña són les responsables d’aquesta «petita bogeria» que compta ja amb quatre títols: Món cruel, una invitació a reflexionar sobre la crueltat; Jo, persona, una invitació a reflexionar sobre què som i qui som; El que tu vulguis, una invitació a reflexionar sobre la llibertat, i l’últim a arribar, Pessiga’m!, una invitació a reflexionar sobre realitat, imaginació i somni, probablement el llibre més metafísic de tots. En totes aquestes obres, que vénen en format de caixes, trobem una sèrie de làmines amb escenes que donen molt que pensar i amb preguntes per a ments intrèpides, la qual cosa es tradueix en una mena de breu guia filosòfica que el que pretén és que els més petits comencin a pensar per si mateixos, comencin a discernir valors morals fonamentals.

Wonder Ponder és una invitació a la reflexió i al diàleg, «estimulant el desenvolupament d’un pensament propi i facilitant la construcció d’un mapa visual i conceptual del tema abordat en cada títol», com remarquen des de la pròpia editorial, que insisteixen que aquestes caixes estan dissenyades «per mirar-les, llegir-les i pensar sobre elles en contextos familiars, lúdics o educatius», per aquest motiu cada vegada siguin un major reclam, tant per a pares com per a centres educatius, que veuen en aquests treballs un espai d’exploració únic per desenvolupar les ments dels nens i nenes que són el nostre present i futur.

Les caixes Wonder Ponder poden adquirir-se en castellà, anglès i català, i són un veritable esdeveniment, una sorpresa.