Les fires del llibre s’han anat transformant de mers aparadors a punts de trobada i intercanvi d’idees. Avui dia, s’han convertit en elements principals de les respectives agendes culturals dels municipis de tota Espanya, fent dels mesos d’abril i maig —en alguns casos, fins al mes de juny, com a Madrid— els períodes llibrescs per antonomàsia.

Aprofitant la conjuntura de la celebració del Dia Internacional del Llibre, el 23 d’abril, són nombroses les ciutats que organitzen aquestes jornades posant en valor un dels elements fonamentals de la cultura i de l’educació, com és el llibre. Certament, el llibre és un dels pilars sobre els quals la societat es fonamenta, ja que la seua lectura estimula la imaginació i la creativitat, desperta sentiments i sensacions i, sobretot, i com diria Henry David Thoreau, l’autor de la celebèrrima Walden, «contribueixen al projecte d’edificació d’un mateix», és a dir, ens fan créixer com a persones.

A Espanya hi ha importants fires del llibre. Probablement, la més coneguda per la seua magnitud sigui la Feria del Libro de Madrid, encara que no hem d’oblidar el desplegament que té lloc als carrers de Barcelona amb motiu de Sant Jordi. Una altra cita de rellevància, i que ens interessa per proximitat geogràfica, és la Fira del Llibre de València, que en aquesta edició ha aconseguit reunir, entre molts altres, a autors de la talla de Manuel Vilas o Santiago Lorenzo, tots dos entrevistats en aquestes mateixes pàgines. I a Castelló, què succeeix?

35a EDICIÓ

Aquest 2019, la Fira del Llibre de Castelló, que es va inaugurar divendres passat, 26 d’abril, ha arribat a la seua 35a edició, xifra respectable i que dóna bona mostra de l’acolliment que cada any rep aquesta iniciativa que organitza el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques.

Podrà agradar més o menys el plantejament d’aquesta cita que fa ja alguns anys va decidir congregar tots els títols a la venda en un mateix espai, «trencant» amb la típica organització en casetes independents. Malgrat la polèmica inicial per aquest canvi, la carpa única, que se situa en la cèntrica plaça Santa Clara de la capital de la Plana, ha aconseguit convèncer als més escèptics. En la present edició, són més de cent mil els exemplars que poden trobar-se, xifra sorprenent, sens dubte.

Fins al proper 5 de maig, tot aquell que vulgui gaudir d’un petit descompte, pot acostar-se fins a la Fira del Llibre i trobar-se amb les últimes novetats d’importants editorials, ja siguin de grans grups o segells més modestos, i de temàtiques variades. Això pel que fa a la zona de venda pròpiament dita, d’aparador, com remarcàvem al principi. No obstant això, l’important d’aquesta iniciativa es troba en la programació alternativa, en les signatures d’exemplars, xerrades, trobades amb autors i activitats infantils.

NOMS PROPIS

Entre els escriptors, professors i acadèmics que ja han visitat i visitaran la present edició de la Fira del Llibre de Castelló podem esmentar a Lluís Meseguer, Vicent Jaume Almela, Manel Pitarch, Rosa Miró, Joan Pla, Vicent Pallarés, Pasqual Mas, Rosario Raro, Eloy Moreno, González de la Costa, Enrique Tejedo, David Pascual Huertas (Mr. Perfumme), Vicente Marco, Amparo Iraola, Raquel Calabuig, Elia Barceló, Laura Mata, Pascual R. Huedo... En total, seran més de 70 autors els que desfilin durant aquests dies per la plaça Santa Clara per a donar a conèixer les seues obres de viva veu, compartir les seues experiències i intercanviar parers amb els lectors; una ocasió única per a parlar de literatura en les 25 presentacions de llibres previstes, els 27 tallers i diferents taules rodones.

Escriptors de València, de les comarques castellonenques, d’Alacant, prop de 50 entitats col·laboradores i amb el suport de la Generalitat valenciana, el Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I, una decidida aposta per l’animació lectora entre els més petits, espectacles en directe... Una gran festa literària per a tots els públics i tots els gustos que torna amb força per fer veure que el món del llibre també és un atractiu.