Joaquin Pascual ha aconseguit convertir-se per dret propi en un dels personatges, músics i creadors més singulars de la música espanyola dels últims 30 anys. Fruit d’aquesta inquietud pròpia dels que necessiten expressar-se a través de l’art, Pascual va iniciar el seu particular camí en això de la música en un dels grups que a dia d’avui es consideren mítics, com van ser Surfin’Bichos. Corria l’any 1990. D’aquí, i després de la dissolució de la banda, aquest artista de ment oberta es convertiria en el compositor i cantant de Mercromina el 1994, formació que molts creuen indispensable de la música independent del nostre país i que van posar fi a la seua fructífera carrera en 2005. És llavors quan Joaquín Pascual va donar curs a la seua carrera en solitari, aconseguint un gran reconeixement, sempre dins de la part més exigent i especialitzada de la crítica. Després arribarien Travolta —al costat del seu company de l’ànima Carlos Cuevas— i Tórtel, l’associació de Joaquín amb el valencià Jorge Pérez —Ciudadano—, un projecte en el qual el Pascual s’encarrega dels arranjaments i Pérez de la composició i la veu cantant .

Com algun expert ha observat de manera encertada, ni Mercromina ni Surfin’ Bichos van ser conjunts destinats a enfervorir les masses ni omplir estadis de futbol. No obstant això, bandes com Los Planetas i alguns dels que ara triomfen en tots els festivals del nostre país, es van veure influenciats pel quefer artístic de Pascual i els seus. Amb això un es pot fer una imatge de la importància dins de l’escena musical contemporània espanyola d’aquest home que es va tornar a reunir el 2014 amb els seus antics companys d’armes de Mercromina per celebrar el 25è aniversari de Subterfuge, el segell que va publicar tots els seus discos. Perquè es facin una idea, en aquesta cita es van congregar 16.000 persones. Com era d’esperar, la notícia de la seua «tornada» va motivar al fet que grans festivals reclamessin la seua presència oferint antològics i emocionants concerts en certàmens del calibre del Primavera Sound, Contemporánea o el Sonorama. Déu n’hi do.

ÚLTIM TREBALL // Després el comiat definitiu de Mercromina, Joaquín Pascual va publicar el seu tercer àlbum en solitari titulat Una nueva psicoldelia, un treball que els mitjans especialitzats van situar un cop més entre els millors discos nacionals de l’any. Sobre aquest àlbum Fernando Alfaro escrivia el següent: «A mi cada vegada m’agrada més Joaquín Pascual component i escrivint cançons, i cantant-les. Els discos que porta en solitari, després de tot el que ens va deixar amb Mercromina i Travolta, són com un oasi, el nostre oasi particular. I cada vegada Joaquín és més Joaquín, enhorabona». El crític assegurava sense titubejar que «Joaquín és un gènere en si mateix», cosa que segurament tornarà a demostrar demà dilluns, 12 de desembre, a la Llotja del Cànem de Castelló.

ENCONTRES // Pascual serà l’encarregat de clausurar el cicle o projecte ideat per Born! Music i la Universitat Jaume I de Castelló titulat Encontres, una cita que com ja vam remarcar en un parell d’ocasions anteriors «és una iniciativa de vocació pedagògica basada en l’intercanvi d’experiències musicals i en el diàleg constant entre les parts implicades». Així, el cantant i compositor presentarà el seu projecte pedagògic musical La música y yo, l’objectiu del qual és transformar les aules de música en un espai on gaudir, interactuar i experimentar que permeti als docents divertir ensenyant.

A alguns potser els pugui exptrañar aquesta vessant pedagògica de Joaquín Pascual. No obstant això, cal recordar que és professor de música en Educació Primària des de l’any 1992, desenvolupant la seva activitat en els CEIP Eduardo Sanchiz de Tarazona de la Mancha, Virrey Morcillo de Villarrobledo i actualment exerceix al CEIP San Fernando de Albacete, alternant amb el CEIP José Salustiano Serna d’aquesta mateixa localitat. Pascual, llicenciat en Musicologia per la Universitat de Salamanca, va cursar també estudis de Piano i Percussió al Conservatori d’Albacete i des de sempre ha compaginat la tasca docent amb la composició musical.

Al llarg de la seua carrera Joaquín Pascual ha gravat més de 15 àlbums d’estudi publicats per companyies discogràfiques nacionals i internacionals com ara RCA o l’esmentada anteriorment Subterfuge. Actualment, i com no podia ser d’una altra manera perquè això de la música ho porta a la sang, continua component i publicant discos en solitari, a més de dedicar-se a la producció musical i col·laborar, bé gravant o bé produint discos i arranjaments amb músics i grups nacionals com ara Sexy Sadie, Nacho Vegas, Mikel Erentxun o Anari Alberdi.

Un bon colofó, sens dubte, la presència de Joaquín Pascual en aquest cicle Encontres que ens ha captivat i que esperem torni a repetir-se el proper any.