Per a Astrid Jones, la música és un terreny de comunicació. L’actriu i cantant afroespanyola —nascuda a Madrid d’origen ecuato-guineà—, creu que els artistes tenen la capacitat de transmetre certs missatges que van del personal a l’àmbit del col·lectiu. En el seu cas, per exemple, ha sabut generar una espècie de moviment que té molt a veure amb la fusió de músiques i també amb la visibilitat d’una realitat, la seua, que ha superat múltiples barreres relacionades amb la identitat.

De tot això sorgeix una fèrria personalitat, que ha buscat en multitud de ritmes i melodies per a forjar-se un caràcter obert i per la necessitat d’experimentar, de descobrir noves sonoritats per a crear una cosa nova, personal. I és que Astrid Jones canta música afroamericana sent afroespanyola, i ho fa, en part, «com una espècie d’homenatge a allò que a mi m’ha despertat voler fer el que faig», com explicava en una entrevista. Amb això ens està parlant de la universalitat de l’art, de com la música és capaç d’unificar i retroalimentar-se a través d’uns codis que malgrat ser desconeguts a priori acaben nodrint-nos.

La influència del soul, del gospel, del funky o el reggae, del jazz, han configurat la personalitat artística d’Astrid Jones, si bé ella ha transformat tot això com ha pogut, o més aviat, com ha volgut i com ha demostrat a través del seu projecte Astrid Jones & The Blue Flaps, un conjunt que va néixer a Madrid l’any 2012 i que ha donat molt a parlar des de llavors en l’escena musical alternativa de la capital i d’altres racons del país.

Després del llançament del seu primer àlbum, Stand Up, gravat en Okoumé Studios i produït pel guitarrista de la formació, Carlos Bratt, el grup va sorprendre amb aquesta combinació elegant d’estils i gèneres, creant un ambient i un «groove» molt personal. En els temes d’aquest treball van quedar reflectides aquestes influències musicals d’una forma única, aconseguint aquesta connexió invisible amb el públic que, fet i fet, és el que marca diferències.

Concert a Castelló

De l’escena madrilenya de soul i R&B, participant i col·laborant en projectes d’alguns dels intèrprets i bandes més representatius de l’escena de música negra a nivell nacional, com a Gospel Factory, Carlo Coupé, Ras Kuko, Morodo, Chojin, Alex Ikot, Mama Boogie, etc., a auditoris i sales de concert de tota Espanya, Astrid Jones & The Blue Flaps són frescos, sensuals i enèrgics al mateix temps. El 22 de febrer ho comprovarem en el concert que oferiran a la sala de cambra Manuel Babiloni de l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló gràcies al cicle Auditori Jazz Club que organitza l’Institut Valencià de Cultura.