El crític musical i periodista de The New York Times Ben Ratliff, defineix el treball de Horse Lords com atrevit i enèrgic. En l’article que els va dedicar amb motiu del tercer àlbum del quartet de Baltimore, Interventions, escrivia que la seua música «se sent molt viva», fruit, potser, del seu afany per fusionar estils, cosa que s’agraeix, i cada vegada més, en aquests temps.

El quartet compost pel saxofonista i percussionista Andrew Bernstein, el baixista i «amo» del sintetitzador Max Eilbacher, el guitarrista Owen Gardner i el baterista Sam Haberman han conformat una banda de rock veritablement excitant, fusionant les influències de l’Àfrica Occidental amb tendències avantguardistes per crear un so polirrítmic emocionant i potent, tal com demostren amb el que la crítica experimentada ha definit com el seu millor disc fins a la data, Interventions. Seguint els passos del krautrock —corrent musical de rock i electrònica sorgida a Alemanya Occidental a finals dels anys 60—, el jazz rock i el post-punk, Horse Lords han trobat el seu propi llenguatge musical expressiu basat en estructures minimalistes i textures denses i giratòries d’instruments i aparells electrònics que es difuminen de manera fascinant.

El grup, com bé remarquen des de Rock and Roll Army, «empra sistemes d’afinació arcans per aconseguir les seues harmonies d’altres mons, possibles gràcies a guitarres ratificades per Gardner». És per això que, «el so resultant és alhora rígid i exuberant, estretament entreteixit i amenaçant, convertint les seues actuacions en viu en alguna cosa fascinant i emocionant», segons la revista digital especialitzada.

Philip Sherburne, de la revista Pitchfork, opina que Interventions és un gran pas endavant en tots els sentits per la banda de Baltimore. Les cançons estan ben estructurades, i resulten més hipnòtiques per a l’espectador que assisteix als seus directes, mentre que la qualitat dels seus enregistraments ha anat en augment, fins al punt d’adquirir una nova claredat i plenitud. En aquest sentit, cal destacar el treball dut a terme pel guitarrista Owen Gardner i el baixista Max Eilbacher, ja que tots dos s’atreveixen a experimentar amb els seus instruments a través de l’ocupació de servir sistemes d’afinació recòndits, com esmentàvem abans.

GIRA PER ESPANYA

Horse Lords va arrencar dimecres passat, 4 d’octubre, una gira pel nostre país. La banda recala per aquestes latituds per primer cop després d’actuar en festivals de certa rellevància com Unsound, Li Guess Who? o Donau. Oviedo, Santiago de Compostela i Madrid ja han pogut gaudir del seu directe. Sevilla ho farà aquest dilluns, 9 d’octubre, mentre que el dia 10 viatjaran a Alacant per, un dia més tard, l’11, aturar-se en Castelló abans de finalitzar el seu periple per aquestes terres a Barcelona.

A la capital de la Plana, el quartet nord-americà actuarà a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC) gràcies a una nova edició del cicle Espaisonor i a la col·laboració d’Edu García, de Giradiscos. Horse Lords oferiran, per tant, una demostració del potencial que en els últims temps ha protagonitzat la música experimental en els escenaris de mig món, i en la música rock actual. Ritmes i tons que aconsegueixen un efecte de tràngol, una música hipnòtica, fluïda, de gran bellesa estètica, summament cuidada fins al més mínim detall, capes i capes de sons que esperen per sorprendre a propis i estranys. La temporada musical de tardor a l’EACC comença amb una proposta de qualitat i molt temperament, amb una agrupació que a poc a poc guanya presència dins del panorama alternatiu de tot el món. Una bona oportunitat per sentir altres músiques.