Spazzfrica Ehd (Eduard Pou) forma al costat de Papadupau (Pau Rodríguez) un dels duos musicals més imaginatius del món: Za! Aquest conjunt de nou instruments (guitarra, bateria, baix, teclat, trompeta, mandolina, caixa de ritmes, clarinet, veus) posseeixen una sonoritat que parteix de baixos gruixuts i distorsions pesades. Les seues composicions, tal com afirmen els experts, es nodreixen tant dels ritmes ancestrals com del free-jazz, el noise, la psicodèlia, els cants dels pastors de Tuva, l’emblemàtic grup còmic britànic Monty Python, el post-rock de capes i capes, els drones, o fins i tot l’electrònica analògica. No obstant això, cal destacar que un percentatge elevat de les seues cançons es completen a l’escenari. D’aquí, potser, que Migue Muñoz els defineixi com un “duo marcià però sempre sorprenent i al·lucinant que no sé si adscriure al mil·lenarisme o al dadaisme”.

MÚSICS SINGULARS // Aquest duo tan estrany però captivador reconeix que els seus inicis musicals van ser “en els locals d’assaig de la Zona Hermètica de Sabadell, passant moltes hores aquí provant, escoltant discos que algú s’havia comprat, versionant aquests discos, intercambiándonos els instruments ...”. Ells es consideren autodidactes, “hi va haver molt assaig-error, moltes proves fallides, moltes hores invertides i moltes riallades”, reconeixien en una entrevista a l’espai web Feiticeira. I és que ells són així, despreocupats, inquiets, enèrgics. “Quan algú portava un trasto nou, tots ho provàvem. Si aquest algú es cansava de l’andròmina, nosaltres no, així que ens ho quedàvem. I així hem anat acumulant discos, versions i andròmines. Sona tot molt nostàlgic però en realitat ho seguim fent avui en dia amb els nostres actuals companys de local”, cosa que podran comprovar els que acudeixin el proper 7 de maig a la sala Gossip de Vila-real gràcies a l’III Cicle de Música Emergent Auditiva.

Za! tornaran a demostrar la seua fascinant “bogeria” xucla l’escenari per apropar-nos una proposta única i divertida basada en la seua improvisació sonora i va retrotreure a moments gloriosos del nostre passat cultural més recent, quan a la província encara se celebrava aquesta joia meravellosa anomenada Tanned Tin.