Stravinsky solia dir que no n’hi havia prou amb escoltar la música. El compositor rus opinava que a més calia «veure-la», cosa gens fàcil, la veritat sigui dita, però no per això impossible si tenim en compte que assistir a un concert ens permet, en certa manera, «veure» la música, o millor dit, com s’interpreta.

En més d’una ocasió ja hem esmentat en aquestes pàgines que la música és un llenguatge universal, una de les formes d’expressió més pures i que més ens commouen. Un simple acord pot captivar qualsevol, sumir-lo en un estat profund d’emocions inexplicables. D’aquí que aquelles iniciatives que ens permeten endinsar-nos en aquest món màgic de notes i melodies, ens entusiasmin.

Born! Music i la Universitat Jaume I van iniciar aquest any un cicle peculiar i molt suggerent titulat Encontres. Aquest projecte és «un projecte obert de vocació pedagògica basada en l’intercanvi d’experiències musicals i en el diàleg constant entre les parts implicades». Què vol dir això? Doncs que aquesta iniciativa ofereix un seguit d’activitats (assajos / concerts, xerrades, conferències, tallers...) enfocades a un públic interessat i curiós a aprendre altres formes d’entendre la música. «Incorporant l’al·licient que el ponent o músic, al seu torn, està disposat a rebre coneixements a canvi, buscant una reciprocitat i una comunicació en els dos sentits», tal com afirmen des Born! Music.

L’objectiu, per tant, és «convertir una activitat musical en alguna cosa que aprofundeixi en les arrels de tots els participants i no en un mer fet expositiu amb actors passius», expliquen. Demà mateix, sense anar més lluny, Hannah Epperson oferirà una masterclass (amb la col·laboració d’Espai Classic) per músics de corda (violí, viola, cello i contrabaix). La violinista ja va sorprendre a molts de nosaltres el passat mes de febrer gràcies a la seua actuació en el cicle Sons Castelló.

TEORIA I PRÀCTICA // A partir de les 17.00 hores, a la Llotja del Cànem, Epperson i aquells que desitgin participar en aquesta iniciativa, treballaran dos conceptes fonamentalment en la teoria i en la pràctica. D’una banda, la relació entre instruments tradicionals i la incorporació de la tecnologia com pedals de loop i d’efectes. I, d’altra, els mètodes per desviar-se del repertori clàssic així com formes de trencar amb els hàbits i compondre des alternatives, alguna cosa en la qual Epperson ha demostrat ser un veritable exemple. Cal recordar que després d’adquirir formació clàssica com a violinista, va decidir abandonar la dictadura de la partitura per trobar el seu propi discurs.

La nord-americana factura «irresistibles cançons pop, amarades de màgia i emotivitat», segons comenten des Born! Music. Raó, no els falta. Al costat d’altres músics com Joanna Newsom, Wes Swing, Ben Sollee, Nat Baldwin, Arthur Russell, Andrew Bird, Owen Pallett o Patrick Wolf, ha aconseguit forjar un estil diferenciador i atractiu.

ALTRES ACTUACIONS // Encontres comptarà amb altres dates assenyalades aquest trimestre i de les que informarem de forma més completa en el moment oportú. No obstant això, podem avançar que el 25 de novembre Heather Woods Broderick i Rauelsson oferiran un assaig i concert (també a la Llotja).

Originària de Portland, Oregon, Heather Woods Broderick, no és una desconeguda, porta molt de temps treballant amb bandes com Horse Feathers, Efterklang, Loch Lomond o artistes de l’envergadura de Laura Gibson o molt poc amb el gran Damien Jurado.

I el 12 de desembre, Joaquín Pascual presentarà el seu projecte pedagògic musical La música y yo, l’objectiu del qual és transformar les aules de música en un espai on gaudir, interactuar i experimentar. Iniciatives como aquesta ens fan falta.