Impulsar la creació artística a través d’una sèrie de beques que facilitin i possibilitin a creadors valencians temps, espai, acompanyament i recursos per a la producció de projectes artístics inèdits. Això són alguns dels objectius que la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, mitjançant el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, ha posat en marxa gràcies a la seua convocatòria Cultura resident.

Dirigida a professionals lligats a la creació contemporània, aquesta iniciativa ha possibilitat la gestació de projectes innovadors, alguns dels quals han tingut la seua base de recerca el Museu de Belles Arts de Castelló gràcies a un període de residència que ha transcorregut entre els dos i quatre mesos. En la present edició d’aquesta convocatòria han «gaudit» d’aquesta beca els autors Berio Molina, Cristóbal Baños i Diego Iglesias, Lorena Mulet i Marco Ranieri i Estela Sanchis, i per a concloure la seua estada, tots ells presentaran els seus respectius treballs en un singular festival que tindrà lloc en el propi centre museístic de l’avinguda Germans Bou aquest pròxim dijous, 27 de juny, a partir de les 18.30 hores.

CONCLUSIONS

El present certamen servirà, per tant, de colofó del seu període de residència. Així, després de la benvinguda dels artistes en el saló d’actes del Museu, es produirà l’exposició dels resultats obtinguts durant aquesta etapa. El primer que acostarà el seu treball serà Berio Molina. L’objecte cal·ligràfic sonor, definició i anàlisi és el títol d’aquest projecte que s’emmarca al seu torn dins del programa de doctorat de la Facultat de Belles Arts de Pontevedra (Universitat de Vigo), en el qual Berio està iniciant el projecte de recerca que es prolongarà tres anys més.

La recerca pren el relleu del llibre Setras. Caligrafía sonora publicat per l’Editorial Fulgencio Pimentel, La Casa Encendida i la Fundació Mayeusis (2017). El llibre és el resultat de tres anys d’estudi sobre el so que produeixen les lletres en ser escrites, sobre el que es va denominar provisionalment «cal·ligrafia sonora». El tractat pivota sobre dos eixos: un taxonòmic en el qual es classifiquen les lletres segons les seues qualitats sonores i un altre estètic en el qual es disserta sobre la forma sonora de la lletra. El tram de la recerca que s’ha dut a terme en el Museu de Belles Arts de Castelló se centra especialment en la creació d’un primer estil cal·ligràfic sonor.

A les 19.30 hores, Hyper Studio, o el que és el mateix, Cristóbal Baños i Diego Iglesias, presentaran 74 °C. Aproximació a la cultura material des de l’entorn digital a partir de la col·lecció de ceràmica valenciana de Museu de Belles Arts de Castelló a través d’una instal·lació multimèdia i un col·loqui que es desenvoluparà en la sala ceràmica I del Museu. El projecte digitalitza una selecció de peces de la col·lecció del centre castellonenc mitjançant la tècnica d’escanejat en 3D. Una vegada obtinguts aquests models —rèpliques virtuals de les peces originals— s’introdueixen en un entorn virtual accessible mitjançant ulleres VR.

MÉS PROPOSTES

Lorena Mulet i Marco Ranieri han creat per a l’ocasió una videoinstal·lació, acompanyada per cartografies i converses amb pastors, artesans i transhumants de la província de Castelló. Tot això forma part de la seua recerca Expressions de la ramaderia extensiva, recerca que té com a objectiu documentar i mostrar la importància de les activitats vinculades a la ramaderia extensiva en la construcció del territori: la seva biodiversitat, les seues comunitats humanes, el seu paisatge cultural. El projecte estudia propostes artístiques site especific que integren l’art en la transició cap a un nou model agroecològic.

Finalment, Estela Sanchís revelarà els avanços realitzats en la seua plataforma digital Raïm, que va néixer amb l’objectiu d’impulsar la fotografia de la Comunitat Valenciana. Al llarg del programa Cultura Resident ha treballat dues línies realitzant un mapatge de tots els artistes, propostes i agents involucrats en la fotografia contemporània valenciana i elaborant un programa d’accions públiques per a la difusió d’aquestes propostes. El 27 de juny realitzarà dues intervencions: d’una banda, en el claustre del Museu, es veuran algunes de les impressions fotogràfiques d’artistes emergents del context, i per un altre, hi haurà una sessió de DJ amb imatges. Art viu.