Per als que estimem el jazz i vivim en aquesta província, Vila-real era un bastió, un refugi que aquest mateix any semblava abocat a l’extinció, privant-nos de moments de molt de plaer. Aquest 2016 se suposava especial, ja que l’Avui Jazz, cicle veterà i de transcendència, anava a celebrar la seua majoria d’edat. Anava a ser la seua XVIII edició.

Des de gener de 1997 alguns dels millors músics del jazz mundial, així com artistes valencians, van desfilar per l’Auditori Municipal. Des d’Art Farmer, Bill Charlap, Deborah Brown, Marc Turner o Bruce Barth a Steve Kuhn, Jim Rotondi, Peter Bernstein, Louis Stewart, Joe Magnarelli, i molts més. Per causes que ens són desconegudes encara avui, es va decidir no continuar amb aquest projecte de referència.

SORPRESES ET DÓNA LA VIDA // La vida, com diuen, és així, capritxosa i incongruent. Tan capritxosa és, que quan crèiem que el jazz a Vila-real seria cosa del passat, sorgeix una nova iniciativa amb “vocació de permanència”, tal com afirma el regidor de Cultura del consistori vila-realenc Eduardo Pérez, qui serà l’encarregat de presentar aquesta setmana entrant el I Festival Real Jazz de Vila-real.

Els dies 23, 24 i 25 de setembre, al Casino de la Caixa Rural --amb entrada lliure--, es podran escoltar les propostes de cinc conjunts “de la terra”. Mateu Rived, Lucho Aguilar Quartet, Ernie Orts Quartet, Reptilian Mambo i Semilla Negra seran els protagonistes d’aquesta nova cita jazzística en la qual també hauran jam sessions i un espectacle infantil titulat Jazzejant amb xiquets que ahir mateix es va poder gaudir a la sala d’actes del Centre Cultural del Palau de Vivel de la Vall d’Uixó amb motiu del certamen Jazz a la Tardor, una iniciativa que pretén apropar els diferents ritmes musicals que comprèn el jazz d’una forma molt més atractiva, gràcies a una experimentació basada en el joc.

Recuperar una programació de jazz a Vila-real era just i necessari. Esperem que aquest nou festival pugui prendre el testimoni de l’Avui Jazz. Ens ho mereixem.