D’Oviedo és Jesús Iglesias Noriega. Qui fora director del departament artístic de la Dutch National Opera & Ballet dels Països Baixos, es va convertir el passat 2018 en el nou director artístic del Palau de les Arts Reina Sofia de València en substitució de Davide Livermore.

En aquest any en el càrrec ha aconseguit afermar la proposta del coliseu valencià i, a més, ha iniciat una espècie d’expansió en forma de col·laboració per les províncies d’Alacant i Castelló. De fet, fa uns mesos ja anunciàvem que Les Arts anava a programar una sèrie de concerts lírics en el Museu de Belles Arts de Castelló i, a més, una òpera de petit format en el Teatre PrincipalMuseu de Belles Arts de CastellóTeatre Principal. Aquestes actuacions responen a dos factors, ens explica el mateix Iglesias: «D’una banda, obeeix al fet que des de Les Arts volem ampliar el nostre radi d’acció, volem anar més enllà de València. I per un altre, existia i existeix una especial receptivitat per part de la delegació territorial castellonenca de l’Institut Valencià de Cultura».

«Fa ja temps que venim col·laborant amb Castelló, encara que aquesta col·laboració es limitava a una sèrie de concerts de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV) en l’Auditori. Amb aquestes noves propostes, hem volgut intensificar aquesta relació», postil·la el director artístic de Les Arts.

ÒPERA A CASTELLÓ

Sens dubte, un dels principals atractius d’aquesta nova col·laboració és la representació de Les mamelles de Tirésias, de Francis Poulenc. «És una producció com Déu mana, amb totes les conseqüències; no volem presentar-nos com un succedani, sinó al màxim nivell», afirma Iglesias, per a afegir a continuació que «és una veritable joieta, teatre de l’absurd molt ben manejat amb una estètica dels anys 40 i 50 del passat segle. És una obra molt assequible, que tracta unes temàtiques molt actuals. La versió de Britten que oferim és molt curiosa». L’obra de Poulenc és una «producció molt viva, amb gran dinamisme, de manera que per a la gent jove resulta molt atractiva», assenyala el director artístic de Les Arts.

Les mamelles de Tirésias és, en definitiva, una òpera de petit format, per aquest motiu pot exportar-se a un escenari com el Teatre Principal de Castelló. Aquesta és una de les claus d’aquesta aposta personal d’Iglesias per a «motivar al públic a descobrir coses noves, a més de recuperar un repertori que no es programa tant. És una de les nostres tasques».