Des de 1996 Virgina García i Damián Muñoz van iniciar un camí que vint anys més tard els ha portat a ser reconeguts amb el Premi Nacional de Dansa. Tots dos van unir les seues forces per crear La Intrusa, una companyia de creació artística contemporània que a dia d’avui ja són un referent no només pels seus espectacles sinó per la seva tasca didàctica i divulgativa --s’ha destacar la seua tasca en prestigioses escoles i centres coreogràfics nacionals i internacionals--.

Aquesta associació ha sabut combinar a la perfecció la dansa amb altres disciplines artístiques com ara la música i el món audiovisual per protagonitzar creacions pròpies i col·laboracions teatrals. El fet de ser mereixedors del Premi Nacional de Dansa constata la seua intensa tasca en l’àmbit de la investigació de la dansa contemporània, fent especial èmfasi en la poètica escènica que identifica tots i cadascun dels seus treballs, cosa que es podrà comprovar el proper 3 de juny a través de la seua última creació, Mud Gallery. Animales de hermosa piel.

A l’Auditori Municipal Rafael Beltrán Moner de Vila-real, a partir de les 19.00 hores, La Intrusa donarà a conèixer un espectacle que presenta diversos muntatges coreogràfics a càrrec de Virginia García i Damián Muñoz, on la corporeïtat, la interpretació i els arts plàstiques són el llenguatge per explicar un camí poètic de transformació.

Reconciliar-se amb la nostra part més ruïnosa. Aquesta és l’essència d’aquest espectacle de La Intrusa en què tots dos ballarins es submergeixen en un procés d’acceptació i transformació de les ferides per poder convertir-les en belles cicatrius. El ruïnós convertit en una bella ruïna. “Ignoreu per què les ruïnes agraden tant?”, Es pregunten, per reflexionar sobre una cosa tan profund com el pas del temps i el nostre pas pel temps. “Tot es dissol, tot pereix, tot passa, només el temps segueix endavant. El món és vell i jo em passeig entre dues eternitats “, mediten, per preguntar-novament,” què és la meua existència en comparació amb aquestes pedres esbaldregades? “.

Mud Gallery. Animales de hermosa piel és una peça de gran càrrega emocional, profunda, que segur indueix l’espectador a fer un exercici introspectiu primordial i inevitable.

‘VILA-REAL EN DANSA’ // “Ballar és simplement descobrir”, assegurava Martha Graham, una de les grans ballarines i coreògrafes de dansa moderna del segle XX, de les més influents. La dansa té la capacitat de comunicar emocions i sentiments poderosos amb l’aparentment simple moviment del cos. Potser per això sigui tan enigmàtic i potser per això atregui tant i tants. Això és una cosa que els organitzadors del festival ‘Vila-real en Dansa’ saben molt bé.

Els dies 3, 4 i 5 de juny se celebrarà la cinquena edició d’aquest certamen de dansa breu a l’Auditori Municipal de la localitat vila-realenc amb companyies procedents de Navarra, Mallorca, el Marroc, Bulgària, Alemanya, Madrid, Catalunya i València. Durant tres dies es podrà gaudir d’una programació variada i per a tots els públics, una programació que convida a gaudir de la dansa contemporània d’una manera propera, íntim.

Entre les novetats o actuacions destacades podríem esmentar la coproducció de les companyies Lamajara i Pell de Sorra, amb Conreu; l’obra Hoax, de Denislav Valentinov; la presència de la companyia Dínamo Dansa; la companyia Baal; o la més que interessant proposta de Fritsch Company amb la seua obra Des/envolturas.

Tampoc podem obviar, dins el festival Vila-real en Dansa, les actuacions al carrer, en el Disc Pub Vil, els workshops a l’Ermita Mare de Déu de Gràcia i moltes més activitats, totes amb entrada i participació lliure. A ballar!