L’1 de novembre es va inaugurar en el Centre del Carme Cultura Contemporània de València un projecte que té com a objectiu nodrir la cultura digital d’avui. Es tracta de la biennal d’art digital The Wrong, la missió de la qual és promoure i impulsar l’art digital contemporani amb una visió de futur, oferint una àmplia selecció d’obres que abasta als artistes, comissaris i institucions de l’escena de la cultura digital actual.

Per què ens interessa The Wrong? Què té a veure amb Castelló? Anem per parts. En primer lloc cal destacar que aquesta biennal és un event que se celebra a nivell mundial i que ho fa, a més, de forma simultània en diferents espais, tant virtuals com a fisícs. La part virtual succeeix en internet, en pavellons: espais virtuals seleccionats en qualsevol mitjà accessible en línia on s’exhibeixen obres d’art seleccionades. La part física ocorre en ambaixades: institucions, espais d’art, galeries i espais d’artistes en ciutats de tot el món. Tenint això clar, tornem a fer de nou la pregunta anterior: què té a veure amb Castelló?

Amb el suport del Consorci de Museus, The Wrong s’instal·la per primera vegada en la Comunitat Valenciana amb l’exposició Epicentre al Centre del Carme, espai que fa la funció d’ambaixada principal i on es poden veure un total de 68 obres d’art a través de 17 routers que s’han instal·lat en diferents punts dels seus claustres, unint l’espai físic i el virtual. En total, Epicentre reuneix més de 420 obres d’art digitals de 132 artistes internacionals, distribuïdes en més de 20 institucions culturals, entres els quals, ara sí, trobem el Menador, Espai Cultural de Castelló i també a MARTE, aprofitant la Fira Internacional d’Art Contemporani de Castelló, però també localitats com Almenara, Benicarló, Les Coves de Vinromà, Sant Mateu, Vilafamés i Vilafranca.

COM I QUÈ VEURE?

La manera d’accedir a les obres és a través d’aquests routers que s’han distribuït o es distribuiran pels diferents punts —The Wrong es desenvoluparà fins l’1 de març de 2020 i cada «ambaixada» pot inaugurar la seua intervenció quan consideri—. Aquests dispositius estan desenvolupats per a mostrar art digital a totes les persones pròximes amb un smartphone o tauleta, a través d’una connexió wifi. Així mateix per a facilitar l’accés a les obres d’art en algunes poblacions s’han instal·lat també pantalles de vídeo.

En el Menador, gràcies a la col·laboració de la Universitat Jaume I —a través del Servei d’Activitats Socioculturals— podem veure ja les obres d’artistes com Armin Copp, Mit Borras, Marijn Bril, Adrian Cain, Fantastic 3D Creation, Ophelia Bakowski, Anja Bartelt, Fotis Begetis, Alison Bennett, Biarritzzz, Vitoria Cribb, Dannyhell, Patricia Detmering, Ewa Doroszenko, Paul Echeverria, Jessica Evans, Arthur Fechoz, Inaki Gover i Michael Green.

En The Wrong tothom és lliure de participar i assistir i gairebé tot està a només un clic de distància. Una nova forma de veure i pensar l’art, d’establir un diàleg amb ell. Noves tecnologies i noves formes de creació. Una realitat artística digital.