L’art, com ja sabem, o almenys hauríem de saber des de principis del segle XX, no és només l’exaltació de la bellesa. Ja fa temps, i degut en gran part a un nombre de creadors que van ser denominats “transgressors”, vam ser testimonis d’un art que, en la seua major part, busca impactar-nos, qüestionar els nostres conceptes sobre el que és agradable i el que no, alhora que intenta mobilitzar-nos cap a la crítica i la reflexió. Aquest art que en ocasions

incomoda també posa a prova els límits del públic i de l’artista, i aquest art ha aconseguit un aliat perfecte en la ‘performance’.

Aprofundint una mica en el terme, sabem que la ‘performance es caracteritza per ser alguna cosa efímer, a més que sol no tenir cap suport i no necessita una tècnica concreta. Així mateix, els artistes o ‘performers’ ens fan interactuar i ser part de l’obra que presenten, convertint-la en una irrepetible aventura que, de normal, investiga i explora els límits del que és psíquic i mental. Fruit d’aquesta exploració neix ‘Infinito’, una obra performàtica que reflexiona sobre la recerca del sentit de la vida a través de l’expressió artística.

El passat 10 de juny, i també aquest divendres, dia 17, el pati del Centre Cultural Les Aules de la Diputació Provincial va ser escenari d’aquesta obra desenvolupada per Mima i Maya Jankovic. En aquesta performance interdisciplinar, que tornarem a gaudir els propers 24 de juny i 1 juliol --a les 22.30 hores--, l’artista s’enfronta amb el pas del temps, la realització personal, la transcendència, la identitat, la superació, la realitat... i per això intenta buscar certa transcendència a través de la blancor del naixement i la blancor de la mort. Així, l’espectador contempla un espai vital, una llum i un teló blanc.

INVESTIGACIÓ

Aquesta proposta escènica atípica neix amb la música com a punt de partida, marcant l’inici d’una trajectòria d’investigació sonora, escènica i multimèdia que es desenvolupa amb la integració del treball i les problemàtiques dels artistes que hi participen.

L’adjectiu “interdisciplinari” d’aquesta instal·lació escènica es manifesta amb les diferents expressions artístiques que tracen un recorregut que porta l’espectador pels llenguatges artístics que marquen el camí del naixement de l’artista cap a la perfecció i en aquest sentit cap a l’infinit. Per tant, la instal·lació multimèdia ens endinsa en l’estat d’alerta constant dels creadors.

La producció de la Diputació de Castelló sota el segell de Teatre PHO dirigida per Mima Jankovic i concepte visual de Maya-Marja Jankovic acull els artistes Pepa Cases, Marta Martín, Xavi Castelló, Alba Blanco, Miquel Mateu, Manu Chabrera, Pedro Gilabert i Juan Cortés en una experimentació interdisciplinària i juntament amb l’equip tècnic-creatiu que conformen Toni Castelló, Marc Farran, Pau Ayet, Nerea Coll, Joan Vicent, Juanjo Clausell, Lluís, Basel Handi, Jesús Edo i David Lozano. H