El director d’orquestra Rudolf Pekárek va fundar l’Orquestra Simfònica de Praga FOK a la tardor de 1934. Gràcies a la seua participació musical en diverses pel·lícules txeques dels anys 30, així com també per la seua activa col·laboració amb els programes de la ràdio txecoslovaca, la FOK va saber conquistar el públic txec. Anys més tard, seria la batuta de Václav Smetacek la qual va fer d’aquesta orquestra un conjunt musical capaç de resistir a la forta competiencia, i aquesta «resistència» es manté encara avui, ja que segueixen oferint concerts per tot el món i han estat reconegudes com una de les formacions més talentoses del continent europeu.

Demà dilluns, 8 de maig, a partir de les 19.30 hores, l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló rebrà a l’orquestra txeca sota la direcció del finlandès Pietari Inkinen, qui amb poc més de trenta anys ha deixat ben clar que està cridat a ser un dels directors de més recorregut dins del circuit.

PROGRAMA

Per començar, l’Orquestra Simfònica de Praga FOK comptarà amb la col·laboració del violinista Mikhail Ovrutsky per interpretar la primera suite que Edvard Grieg va escriure per a l’obra teatral Peer Gynt, d’Henrik Ibsen —el propi Ibsen sempre es veuria obligat a admetre que part de l’èxit que va obtenir l’obra es devia a aquells números musicals de Grieg—.

Poques obres per a violí i orquestra tenen un inici tan commovedor com el de la Fantasía Escocesa de Max Bruch que també es podrà gaudir a l’Auditori castellonenc. Tot i no ser molt representada, aquesta peça és d’una gran brillantor, com també ho és l’obra que tancarà el concert d’aquest dilluns, la Simfonia nº 1 en mi menor op.39, de Jean Sibelius, que es caracteritza pel seu ús de solos de corda i de vent de fusta.

Dos compositors escandinaus (un noruec i un suec) i un alemany, sota la batuta d’un finlandès i interpretats per una orquestra txeca a Castelló. La vida segueix sorprenent, gràcies també a la música.