En el llunyà any de 1998, sota els auspicis de la Diputació Provincial, es va crear l’Orquestra Simfònica de Castelló, una agrupació estable constituïda per músics professionals establerts a la Comunitat Valenciana i majoritàriament de la nostra ciutat amb professors i alumnes, principalment, del Conservatori Superior de Música. La seua pretensió era, fonamentalment, difondre la música clàssica. La diversitat de gèneres, dins d’ella, ha estat una constant: simfònica, sarsuela, càmera, solistes, amb estils i èpoques ben diferents a la recerca sempre de la qualitat musical i el prestigi professional. El seu director-fundador va ser Vicent Simó.

Nombrosos han estat els concerts oferts durant aquests gairebé vint anys no només a la capital de la Plana, sinó en la província i altres ciutats d’Espanya. També ha comptat amb diversos i distingits directors, com ara Gonçal Comellas, Michael Thomas, José R. Pascual Vilaplana, Salvador Sebastià, Jordi Mora, Enrique García Asensio i altres. El director actual és Henrie Adams, holandès resident a Espanya amb densa experiència en aquest artístic camp.

Així mateix, ha comptat amb destacats solistes com Marina Rodríguez, Elena Gragera, José A. López, Rafael Aguirre, Dimitri Ilarionov, Mariano García, Santiago Juan, Vicente Huerta, Juan de la Rubia, José Enrique Bouché, Ilya Grübert, Natascha García, Lev Sughon, Javier Bonet, Carles Marín, Rumiko Harada, Alba Ventura, Albert Guinovart i altres.

A part dels prop de dos-cents concerts oferts, també, en el seu afany de difondre la música, l’Orquestra Simfònica de Castelló ha organitzat diverses audicions de caràcter didàctic destinades a infants i joves per donar a conèixer el món musical i contribuir, així, a la formació integral dels alumnes.

L’Orquestra ha rebut ajudes per al seu finançament de la Diputació Provincial, l’Ajuntament de Castelló, l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana i la Societat Filharmònica. Actualment compta amb una plantilla de més de 60 músics. Els seus dos pròxims concerts tindran lloc a l’Auditori castellonenc els dies 23 del present mes amb obres de Fauré, Sibelius i Haydn, i el dia 29 de desembre, l’Extraordinari de Nadal en el qual s’interpretarà música de ballets russos de Txaikovski, Shostakovich i Katchaturian.