Són molts els que creuen fermament en la locució llatina “res de nou davall el sol”, fent referència a què ja no podem trobar res original en els temps que corren. Tot ha sigut inventat ja, tot s’ha dit. Però, és això cert?

Hi han persones que es mostren molt més optimistes i continuen investigant els amagatalls de la condició humana. Tot depén de la perspectiva amb què es miren les coses, el mode de focalitzar un problema i enfrontar-ho. En la mirada de cada u, per tant, radica l’original, en el seu mode de veure i entendre el món que ens rodeja. En este sentit, per més que la unió entre el cine i la música és ja de sobra per tots coneguda, sempre hi ha alternatives a l’hora d’abordar-la. No creuen?

A Castelló fa ja poc més d’una dècada, es va originar un dels projectes més estranys i interessants del país, el Cinemascore --un projecte realitzat per l’Aula de Cinema de la Universitat Jaume I i l’empresa de gestió cultural Born! Music--. Enguany el certamen celebra la seua onzena edició amb el mateix propòsit d’unir cine i música en un mateix espai físic i temporal, rememorant aquelles primeres sales de cine que comptaven amb un pianista que posava la melodia necessària en els films muts de les primeres dècades del segle XX. No obstant això, el Cinemascore es va permetre el luxe d’anar més enllà fins al punt de comptar amb actuacions dissenyades específicament per a l’ocasió.

Del 4 al 7 de febrer, en el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló, esta experiència única i pionera en el seu format, torna per a oferir quatre propostes singulars amb artistes igualment singulars.

ELS PROTAGONISTES // Artistes de la talla de Pere Ubu o I Am Dive s’unixen als locals Guilles o els berlinesos Fenster en una edició que promet ser ja memorable pel seu contingut.

Alguns d’ells oferiran projectes exclusius, com els sevillans I Am Dive i els locals Guilles. I, per si no fóra prou, Fenster presentaran en exclusiva al nostre país el seu particular projecte Emocean, un film en què ells mateixos són els protagonistes. Precisament, seran els alemanys els que inauguren el festival amb el seu particular viatge al·lucinat en el que el grup es veu transportat a una altra dimensió. Per a introduir-nos en eixe particular món, el cine-concert serà per a un aforament limitat, en el que el mateix espai escènic serà el protagonista.

La sessió del pròxim divendres, 5 de febrer, té com a novetat la inclusió de la primera banda de metall en l’historial del festival. Els encarregats d’eixa primícia seran Guilles, banda de metall extrem de Castelló amb una llarga trajectòria. Ells posaran música a la pel·lícula de culte de Narciso Ibáñez Serrador, ¿Quién puede matar a un niño?. El dissabte arriba el plat fort amb la mítica banda de post punk, Pere Ubu, en actiu més de 40 anys i amb una plèiade de fans i artistes rendits als seus peus. David Thomas i els seus mostraran el seu projecte per al film Carnival of Souls una de les pel·lícules favorites del líder de Pere Ubu i que segur serà una fita en el festival castellonenc.

Per a tancar el certamen, I Am Dive presenten en exclusiva la seua particular visió sonora per a Silent Running, pel·lícula de Douglas Trumbull, autor dels efectes especials pel·lícules tan llegendàries com 2001: Una Odissea en l’Espai. Cal destacar que els sevillans porten anys en el més alt de la música indie nacional amb una proposta molt personal però arribant a públics majoritaris.

En definitiva, el present Cinemascore 2016 arriba amb força a una nova dècada i amb la intenció de fer disfrutar del cine d’una altra manera, amb la pulsió i la intensitat de la música en directe en les nostres oïdes. Com déiem, una altra perspectiva.