Ser independent, una ànima lliure, no és fàcil en un món que ha premiat gairebé sempre la subordinació. Seguir les modes, anar a favor del corrent ha estat, i és, el més fàcil. Cadascun està en el seu dret de voler o no acatar les regles que ens han imposat. Tot és igualment lícit. No obstant això, quan algú, o diversos algú, es desmarca del que s’estableix poden ocórrer coses o situacions fascinants. De la mateixa manera, quan algú, o diversos algú, s’atreveix a experimentar, la màgia i la fantasia sempre seran presents per a oferir-nos noves vies que mai vam creure poder explorar, fusions que mai vam saber que podien existir.

Inquietuds musicals

De Ramon Godes es podrien dir moltes coses. La seua llarga trajectòria, repleta de projectes heterogenis, parla per sí sola. Potser l’haver nascut en el si d’una família de melòmans li procurava un ambient del qual era impossible desentendre’s, un món d’infinites possibilitats generat a partir del llenguatge musical. Només així podríem explicar aquestes inquietuds que durant tota la seua vida ha intentat satisfer conformant, així, un dels projectes més personals de l’escena musical castellonenca i valenciana.

De la música acústica al folk en la seua etapa adolescent, passant per la seua època amb Los Coyotes o gravant amb Alaska y Dinarama, fundant un grup com Malevaje on fusionava el tango amb la música d’arrels espanyoles, fins a exercir labors de producció durant diversos anys i decidir, finalment, emprendre el seu viatge en solitari —encara que sempre col·laborant amb altres figures inquietes com la seua—, a poc a poc Ramon Godes ha anat llaurant-se el seu propi camí, escrutant llocs indòmits de l’univers sonor.

Concert a l’Auditori

Figura fonamental de la nostra història musical recent, per a molts continua sent un total desconegut. Encara sort que creiem en allò de la justícia poètica i sabem que Godes ocuparà —en realitat, ja ocupa— un lloc privilegiat en la nostra memòria. No obstant això, mai està de més submergir-se novament en la seua música, en el seu concepte de la música. D’aquí ve que el seu concert a la sala simfònica de l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló del pròxim 23 de gener sigui una oportunitat d’or per a això.

Gràcies al cicle «Territori CS» impulsat per l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Godes oferirà algunes de les seues perles musicals a través de la seua inseparable guitarra. Qui sap si interpretarà algunes de les peces que ara està gravant en un nou àlbum titulat El escondite del espíritu amb producció de Xavi Muñoz, o si ens delectarà amb el treball en el qual també està immers sobre les cançons del seu besoncle José Godes Roig (1900-1971), amb lletres del poeta castellonenc Bernat Artola. Recordem que la primera part d’aquest projecte, A l’ombra del campanar, ja va ser presentada en directe pel mateix Ramon acompanyat d’un dels seus més inestimables col·laboradors, com és el percussionista i contrabaixista Alejandro Royo, i amb la col·laboració de la cantant Sara Ledesma. Sigui com sigui, segur que el públic gaudirà d’un intèrpret i compositor «la càrrega poètica del qual i el seu sentit de l’aventura, transporta la música de la seua terra mediterrània a un nou i màgic univers d’impactant bellesa primitiva».