Era l’any 1992, el dels Jocs Olímpics de Barcelona i de l’Exposició Universal de Sevilla. Aquell any, Mike Oldfield va conèixer a un grup de música folk gallec que el va deixar impressionat. Fruit d’aquest impacte, el cèlebre músic britànic, el compositor de cançons i discos tan emblemàtics com el Tubular Bells, va decidir fer una versió d’una de les seues cançons en el seu disc de 1996 Voyager. El conjunt al qual fem referència no és altre que Luar Na Lubre, probablement la formació de música tradicional de Galícia més important i amb més recorregut internacional que hagi existit mai.

El 1986, a la ciutat de La Corunya va aparèixer aquesta agrupació que des del primer moment prometia. De fet, 30 anys més tard han confirmat les expectatives, ja que ara per ara són una de les bandes referencials d’aquest estil.

Luar Na Lubre sempre han considerat a Galícia com a punt fonamental del seu treball. És la seua terra, la seua tradició, el seu caràcter. És per això que entenen que la música és un dels més importants factors culturals per a l’afirmació del dret a la diferència enriquidora del poble gallec. El grup vol revalorar la cultura gallega, la seua idiosincràsia i costums, encara que sempre s’han mostrat disposats a enriquir-se a través d’altres influències i col·laboracions. Tot el que sigui necessari per engrandir un projecte que es basa fonamentalment en les músiques d’arrels gallegues, per aquest motiu dediquin particular atenció a l’estudi dels principals cançoners gallecs així com al treball de camp que els proporciona un profund coneixement sobre la realitat musical gallega que es té revelat determinant en les seues pròpies composicions.

Des de Palestina al Canadà o des d’Argentina a Alemanya, Luar Na Lubre ja han recorregut una bona part del planeta portant la música i la cultura de Galícia a través d’una proposta que el proper 2 de desembre podrem gaudir a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló amb motiu de la gira del seu 30 aniversari.

Aquest concert segur que agradarà als incondicionals del grup i també atraurà l’atenció d’aquells que vulguin acostar-se a conèixer millor l’univers de la música folk i tradicional. La música de Luar Na Lubre no entén de fusions i confusions, de modes i de vaivens. És un exemple de lleialtat a una manera de fer, de descobrir enllaços entre l’arrel i el món contemporani, de constància en temps difícils.