Des que l’Espai d’Art Contemporani de Castelló iniciés una nova etapa en la qual, segons fonts de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), tornava als seus plantejaments d’origen, això és, apostant per projectes amb una entitat pròpia i més col·laborativa, fent del centre una espècie de laboratori d’idees, s’ha pogut constatar precisament aquest caràcter participatiu a través de les diferents propostes que, en certa manera, complementen el discurs de l’exposició en marxa. Els tallers i jornades són, per tant, elements clau per a entendre el TOT d’aquests projectes de comissariat personal, al capdavant dels quals es troben joves que donen una nova visió.

Va ser en l’exposició ‘Hacia el fin de la tranquilidad’, comissariada per Carlos Trigueros Mori, quan l’EACC va virar el rumb que havia emprès una dècada anterior. Amb ‘Hoy te toca a ti’, al capdavant de la qual es trobava la benicassuda Laura Vallés, va quedar ja palesa quin anava a ser la nova manera de treballar d’aquest centre que ha renunciat a comptar amb la figura d’un director, si bé l’Associació Amics de l’Espai, al capdavant de la qual es troba la galerista Pilar Dolz, entre altres, juga un paper rellevant, sobretot en les activitats paral·leles a les exposicions en sala.

Vallés va organitzar diàlegs entre artistes, xerrades i performance al voltant de la seua primera exposició en l’EACC, i Anna Manubens, comissària de l’exposició que es pot visitar fins al 9 de juny. ‘Entre, hacia, hasta, para, por, según, sin’, ha fet amb alguns dels artistes les obres dels quals formen part d’aquest projecte. Ja a l’abril passat, Manon de Boer va protagonitzar el taller Usos artístics i polítics de les màscares, i els pròxims 16 i 17 de maig serà Valentina Desideri, en col·laboració amb Stefano Harney, qui estigui al capdavant de la sessió ‘Les estratègies desviades/desviants funcionen’.

NOU TALLER

Valentina Desideri, artista, i Stefano Harney, professor de direcció estratègica, han treballat junts molt més del que s’ha arribat a fer explícit. Junts van publicar per exemple una conversa sobre sabotatge en el qual defensaven el sabotatge com a manera per a sortir-se de la lògica estratega productivista, del càlcul i l’eficiència, a favor d’un altre tipus d’atenció a l’immediat.

Una mica d’aquella conversa reapareix en aquest taller que, d’alguna manera, exposa els fracassos d’estratègies d’aprenentatge per a imaginar alternatives. Tots dos han estat pensant en les condicions que fan possible l’estudi col·lectiu o la posada en comú d’experiències. Han estat revisant els seus experiments recents per a arribar a la conclusió que en gran part les coses solen emergir de l’amorf.

El taller dels propers dies 16 i 17 de maig arranca, doncs, compartint experiments que van fracassar per a reconéixer que hi ha maneres de sobreviure i de funcionar, fora de la projecció lineal. «Estem identificant que les estratègies desviades funcionen. Ens hem adonat que l’amor i el pensament col·lectiu són el mateix: ajudar l’altre per a descompondre’ns a nosaltres mateixos, permetre l’atzarós i l’acte de soltar sense per això caure en una sensació d’inutilitat o vergonya», remarquen ells mateixos, per afegir a continuació que «és una pràctica que requereix amor i el produeix. Aquest és el tipus d’estudi que fem, el tipus de pensament col·lectiu que voldríem compartir. Estem pensant en quines són les condicions concretes perquè aquest tipus d’estudi (i d’amor) tinga lloc. Estem pensant a generar experiments que puguem compartir i provar, per primera vegada, des d’un lloc de no saber».

De 15.00 a 20.00 hores cada un dels dos dies, es durà a terme aquest taller que comparteix la reflexió conjunta de Valentina Desideri i Stephano Harney, encara que, no obstant això, Stefano no estarà present durant la sessió. Com sempre, per participar-hi cal incriure’s en primer lloc contactant per correu electrònic al mail ‘eacc@gva.es’.

Novament, l’EACC ofereix la possibilitat d’apropar-se a l’art d’una altra manera.