Tota una vida de creació reunida en un mateix espai. Aquesta és la sensació que produeix passejar per l’exposició Valdés. Una visión personal, que Fundació Bancaixa exhibeix en el seu centre cultural de València fins al pròxim mes de març. Integrada per prop de 150 obres que de manera retrospectiva recorren tota la trajectòria en solitari de l’artista valencià des dels seus començaments a principis dels anys 80 fins a l’actualitat, aquest projecte descobreix al públic una part important d’obra inèdita de l’artista, amb peces realitzades fa tan sols uns mesos.

La selecció d’obres, procedents de col·leccions particulars i dels fons artístics de la Fundació Bancaixa, mostra per primera vegada de forma conjunta totes les disciplines en les que l’artista s’ha expressat al llarg d’aquests més de 35 anys, des de la pintura i escultura fins al gravat o les arts decoratives. «Això és una cosa que m’ha produït satisfacció, veure que obres fetes recentment coexisteixen bé amb coses que vaig fer quan tenia 50 anys», va confessar Valdés a la presentació de l’exposició.

Comissariada pel catedràtic d’Història de l’Art Kosme de Barañano, l’exposició parteix d’un repàs a les seues primeres obres matèriques per, a continuació, avançar cap a altres mirades temàtiques, especialment dels últims deu anys, com els retrats, els bodegons, les variacions sobre Matisse, les màscares africanes o la crítica a la pròpia història de l’art. Com assegura el president de Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, «podem apreciar els materials clàssics que coneixem de l’obra de Valdés però també la seua experimentació amb les seues últimes obres, que són menys conegudes a Espanya».

TREBALL DE LA MATÈRIA

Valdés treballa la matèria en la pintura, on va convertint-se en relleu, que al final demana arribar a ser escultura. «Pintar per mi és com respirar; és una passió, una necessitat», assegura l’artista. Conrea l’escultura buscant en l’espai de tres dimensions un terreny on explorar noves possibilitats del seu repertori pictòric habitual. Partint d’aquelles peces en fusta ja icòniques dels 80 com les Meninas (variaciones sobre Velázquez) o les Bañistas (variaciones sobre Picasso), l’exposició evoluciona temàticament cap a la seua escultura més recent (màscares, retrats o icones de la nostra cultura), i mostra esbossos de les seues creacions per a espais públics urbans de diferents ciutats del món.

La proposta estètica de Valdés és una de les més pròpies i reflexives sobre la història de l’art. La temàtica de la seua obra recorre el curs de la història, des de la representació de cavalls en l’escultura xinesa, passant per les imatges de l’art europeu —del Renaixement a Matisse o Klee i al món pop— o les icones de la publicitat de la vida quotidiana del món americà amb referències tan icòniques com Mickey Mouse o les borses del Metropolitan.

UN ABANS I UN DESPRÉS

Després de la dissolució en 1981 de l’Equipo Crónica, una de les manifestacions pop més importants d’Espanya en l’època franquista basada en la reutilització de molts elements de la pròpia història de l’art, Valdés començà en solitari les seues revisions artístiques amb un accent més profund en el suport, en la utilització del collage i del paper amb un aspecte constructiu i alhora immaterial. Durant tota la seua trajectòria, estableix un diàleg entre l’art clàssic i les avantguardes. Confronta les obres, les fa dialogar i crea finalment el seu propi llenguatge fet de referències visuals, però també amb una morfologia pròpia basada en la textura que ve donada per l’ocupació d’uns determinats materials i la forma de combinar-los. Per sobre de la figuració o de l’abstracció, de les referències a l’informalisme o a l’estètica pop, el que determina i qualifica l’obra de Valdés és la seua estructura compositiva i la seva sintaxi a l’hora de construir imatges.

Manolo Valdés realitza una obra de gran format en la qual les llums i colors expressen un sentiment de tactilitat pel tractament donat als materials. La mirada de Valdés tria uns fragments d’altres quadres i els transforma en substàncies autònomes. És una obra que convida a una mirada compromesa i que exigeix una reflexió sobre la història de l’art des d’ella mateixa, amb els seus propis elements narratius, forma i color, força i imaginació.

Cal destacar que dins de les activitats complementàries a l’exposició, s’ofereixen visites guiades gratuïtes els divendres i dissabtes, a les 19.30 hores, i es realitzen també tallers amb l’objectiu d’apropar el talent de Valdés.