És possible fer art amb cinta adhesiva? Si alguna cosa ens ha ensenyat el segle XX des de l’aparició d’artistes com Marcel Duchamp o Joseph Beuys, per citar només un parell d’exemples, és que qualsevol material resulta vàlid per a crear alguna cosa, per transmetre alguna cosa. La capacitat de transformar un element simple, banal, en l’eina necessària per escenificar una idea, un pensament, és una cosa que segueix sorprenent a molts dels amants de l’art, ja que significa que la imaginació i creativitat hi són, estan presents i al nostre abast.

L’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC) presenta a Espanya la primera exposició individual de l’artista d’origen polonès Monika Grzymala. Per a aquest projecte específic l’artista crea, per mitjà de la utilització de cinta adhesiva, una instal·lació temporal centrada en les possibilitats del dibuix tridimensional. D’aquesta manera, gràcies a l’ús de la línia, Grzymala genera un vocabulari íntim ja que concep el dibuix com “pensament guiat per la mà”, inscrivint-se, paral·lelament, en una tradició artística “conceptual” marcada per la primacia de la línia.

Des d’un principi la seua carrera artística ha estat guiada per la fascinació produïda davant de les possibilitats que inclou el dibuix i la seua dimensió tridimensional. En l’actualitat i, després d’experimentar amb diversos enfocaments, aborda, per mitjà de tècniques diferents, la transformació de l’espai expositiu. Utilitzant, per a això, una gran varietat de materials que inclouen indistintament paper, fusta, cinta, fil d’aram, i fins i tot plantes, materials que trena fins a conformar una xarxa de línies que suren en l’espai.

Per a aquells que no coneixen a Grzymala, dir que sus obres han estat acollides tant per diferents institucions museístiques com per esdeveniments artístics de caràcter internacional. Destacant, entre altres, el MoMA de Nova York, la Kunsthalle d’Hamburg, el FRAC Lorraine en Metz, el Tòquio Art Museum o en la Biennal de Sydney de 2015... Avui en dia és una artista reconeguda, retratada fins i tot per fotògrafs tan rellevants com David Vintiner, la qual cosa deixa bona mostra de la seua projecció.

COMPLEMENTS // Acompanyant la instal·lació, en l’EACC es mostraran els vídeos documentals de performances compostes per l’artista. Entre aquestes, ‘Dark Material’ juntament amb Maria F. Scaroni i Jeremy Wade o també la realitzada recentment amb la coreògrafa Meg Stuart. Així mateix, s’exhibirà ‘L’Abécédaire de Gilles Deleuze’ programa televisiu produït per Pierre-André Boutang que recull l’entrevista duta a terme per Claire Parnet al filòsof francés Guilles Deleuze durant els anys 1988-1989. Finalment el projecte expositiu es complementarà amb el taller ‘Cos/matèria’ que del 3 al 7 d’octubre impartirà Maria F. Saroni, col·laboradora puntual de Monika Grzymala.

Reflexió de l’espai i la seua metamorfosi, l’art de Grzymala.