La segona edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià, que organitza la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport mitjançant l’Institut Valencià de Cultura i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual, se celebrarà el 22 de novembre a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló. Entre els 23 nominats enguany destaca la directora de Traiguera Lucía Alemany —per La inocencia—, el productor de la Vall d’Uixó Fernando Bovaira —per La banda— i el veí de Borriana Gustavo Ferrada —per Vivir dos veces—.

La inocencia és una de les favorites amb onze nominacions rebudes, entre les quals destaquen les categories de millor direcció i pel·lícula. El públic i la crítica ja s’han rendit davant aquesta pel·lícula protagonitzada per la jove actriu castellonenca Carmen Arrufat i amb un repartiment enriquit pels veterans actors catalans Laia Marull, Sergi López i l’aragonés Joel Bosqued. El film explica una història de maduració en la qual una jove de 16 anys, Lis, es queda embarassada i es proposa avortar sense dir-li-ho als seus pares. La cinta ha sorprés per la seua «frescor», «realisme», «lluminositat» i per l’«excel·lent treball» dels intèrprets.

Per part seua, Fernando Bovaira és un dels productors més importants del sector audiovisual espanyol. La seua trajectòria al cinema, avalada per èxits com Mar adentro i Los otros, està íntimament lligada al director Alejandro Amenábar, amb el qual ha estrenat recentment Mientras dure la guerra. Bovaira és el productor de La banda, òpera primera del director Roberto Bueso i que està ambientada en el món de les societats musicals. A més de Bovaira, un altre «vallero», Vicente Ortiz, és l’autor de la banda sonora, i l’emergent actor Hugo Rubert, un dels papers protagonistes, és de Vila-real.

Vivir dos veces, que produeix Gustavo Ferrada, és una altra de les grans candidates amb dotze nominacions. La nova pel·lícula de María Ripoll és una mescla perfecta entre comèdia, drama i road movie que té com a protagonistes a Óscar Martínez, Inma Cuesta i la jove Mafalda Carbonell.

ALTRES NOMINATS

Els altres nominats a la segona edició dels Premis de l’Audivosial Valencià són, com a millor actor: Gonzalo Fernández, per La banda; Óscar Martínez, per Vivir dos veces, i Sergi Lopez, per El viatge de Marta. A millor actriu aspiren Carmen Arrufat, per La inocencia; Maria Maroto, per La forastera, e Inma Cuesta, per Vivir dos veces. A millor direcció Lucía Alemany, per La inocencia; Roberto Bueso, per La banda; Alex Montoya, per Assemblea; Suso Imbernon i Juanjo Moscardó, per Amor en polvo, i Ana Ramón Rubio, per Almost Ghosts.

La millor música original podria ser la d’Arnau Bataller i Simón Smith, per Vivir dos veces; Vicente Ortiz Gimeno, per La banda; Tortel i Jordi Sapena, per Asamblea, i Diego Montesinos, per Bike. The movie. Quant al millor actor de repartiment estan Sergi López, per La inocencia; Jordi Aguilar, per Assemblea; Joel Bosqued, per La inocencia; Nacho López, per Vivir dos veces, i Xavi Castillo, per Amor en polvo. Les nominades a millor actriu de repartiment són Mafalda Carbonell, per Vivir dos veces; Laia Marull, per La inocencia, i Marta Belenguer, per Asamblea.

A millor llargmetratge documental: Los Que Buscamos, de Kaishaku Films SL; El cuarto reino. El reino de los plásticos, i The Cut, d’Amuntsport SL. Els nominats a millor curtmetratge de ficció són Cuzco, de Turanga films; Casa, de Beniwood; Taro de Pacific Mèdia, i Tiempo de blues de When lights are low. Miss MBulu, de Jaibo Films; Obsolescence, de Somnis, i Clips per a salvar el món, de Virtual Art han sigut nominats com a millor curtometratge d’animació. I (M)otherhood, de Suica Films; Tiempo de blues, Creando cine inclusivo, de When lights are low, i R31, de Baikal, opten al millor curtmetratge documental.

A la millor direcció de producció tenim a Toni Novella per Dolor y Gloria i per El viatge de Marta; Araceli Isaac, per Asamblea; Christian Guijarro i Lorena Lluch, per Vivir dos veces; Miguel Molina, per Amor en polvo, i José Jaime Linares, per Onyx, Los reyes del grial. Finalment, a millor direcció artística, els candidats són Carlos Ramón Almenar, per La banda; Asier Musitu i Bea Toro, per La inocencia, i Maje Tarazona, per Viva la vida. El reconeixement al millor guió podria ser per a María Minguez Pardo, per Vivir dos veces; Lucia Alemany i Laia Soler, per La innocència, i Juli Duisla i Jaume Perez, per Asamblea.