El proper 5 de març, i com ja es tradició durant les festes de la Magdalena, es duran a terme dues funcions de sarsuela al Teatre Principal de Castelló sota la direcció de Carlos Amat. En aquesta ocasió, Amics de l’Òpera de Castelló oferiran una peça d’autentic luxe com és ‘El Barberillo de Lavapiés’, de Francisco Asenjo Barbieri amb llibret de Luis Mariano de Larra, una obra en tres actes del que podem anomenar génere gran en contraposició del tan popular “género chico”, apelatiu amb el que incorrectament s’han denominat moltes vegades la totalitat del teatre líric espanyol i que realment només abarca els sainets populars. Com valor afegit, cal remarcar que aquesta obra no s’ha vist representada en Castelló en temps recents, encara que és molt coneguda i apreciada pel gran públic.

LA TRAMA

L’acció d’aquesta sarsuela, que es va estrenar en Madrid el 18 de novembre de l’any 1874, es desenvolupa en el regnat de Carles III, després del motí d’Esquilache provocat per la prohibició de les llarges capes i barrets, una època en què es va il·luminar per primera vegada la vila i la cort amb fanals d’oli i que es van crear els “serenos”. Aquestes mesures no eren populars entre els que aprofitaven la impunitat de la foscor per als actes delictius i els abusos de tota mena. L’argument de l’obra, per tant, se situa en un ambient castís en el qual ens conten dues histories d’amor: una de gent del poble --Paloma i Lamparilla-- i una altra de la noblesa --la Marquesita i Don Luis--.

Les intrigues amoroses es barregen amb les intrigues polítiques en les que els personatges populars acaben implicant-se. Els interessos d’ambdues parts enfrentades, com són els partidaris de Grimaldi i els de Floridablanca en les seues aspiracions al govern de l’estat, tenen en l’actualitat un fidel reflex en la situació política que estem vivint on és practicament impossible la creació d’un govern que represente a tantes faccions i interessos com componen la societat espanyola. Tota la trama va discorrent en un ambient de festa, amb una música vibrant i uns números de gran vivacitat en escenes com la presentació de Lamparilla, la cançó de Paloma, les seguidilles, la jota dels estudiants i un llarg etc.

L’ACTUACIÓ

La parella protagonista, el barber Lamparilla i la costurera Paloma, estaran interpretats pel tenor Julio Morales i la soprano Beatriz Lanza, dos grans figures de la lírica actual amb una amplia trajectòria en els principals teatres com el Campomaor d’Oviedo o el de la Sarsuela de Madrid, on són figures habituals. De Lanza podem destacar que va intervenir en la recuperació de dos títols emblemàtics de la lírica nacional com van ser l’òpera ‘Los amantes de Teruel’ de Bretón i la sarsuela ‘El juramento de Gatztambide’, en rols protagonistes en tots dos casos.

Junt amb ells completen el quadre artístic la jove soprano Sagrario Salamanca, el tenor valencià Alberto Ballesta i el baríton Raul Baglietto, tot un referent en els “bassos buffos” de l’actualitat. Recordin, dissabte, 5 de març, a les 19.30 i 22.30 hores. Una obra magnífica i dues funcions. H